Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 39 | Signalementen week 41 >>>
Selectie week 40
De bokser. Het leven van Max Moszkowicz
Een jaar zwoegen in een Duits werkkamp. Dat is wat de Joodse familie Moszkowicz verwacht als ze zich op een zomerse dinsdagmiddag in augustus 1942 meldt op een verzamelplek in Maastricht. Via Westerbork volgt deportatie naar het concentratiekamp Auschwitz. Bijna duizend dagen later staat alleen de achttienjarige Max Moszkowicz nog overeind. Als bokser en met een veranderde identiteit heeft hij de oorlog overleefd. Hij is achter het prikkeldraad voor het eerst verliefd geworden. Na de oorlog betrad Max Moszkowicz in Maastricht als strafadvocaat de ring van de rechtszaal. Met zijn vier zonen vormde hij de bekendste advocatenfirma van het land: Moszkowicz Advocaten.
Meer informatie / bestellen
Tegen de terreur – Beatrice de Graaf
Wat gebeurde er nadat Napoleon in 1815 definitief was verslagen? Hoe kwam het Europese continent tot bedaren? Na 25 jaar van oorlog en chaos verlangde de bevolking naar rust en veiligheid. Een nieuwe Europese Verdedigingsgemeenschap (een NAVO avant la lettre) zou daarvoor gaan zorgen, met de hertog van Wellington als ster, die op zijn beurt werd omringd door talloze ondergeschikte, tegenstribbelende en behulpzame officieren, juristen, spionnen en ander veiligheidsvolk. Met behulp van allerlei nieuwe instrumenten – paspoorten, optische telegrafen, gezamenlijke grenscontroles en het razendsnel verspreiden van signalementen – werd het inderdaad veilig.
Meer informatie / bestellen
Het levensverhaal van Frederick Douglass
Frederick Douglass werd geboren als Amerikaanse slaaf en leerde zichzelf lezen en schrijven. Hij werd een gedreven strijder tegen de slavernij, schrijver, journalist en spreker. In zijn jeugd werd hij lichamelijk en geestelijk mishandeld, maar door zijn ijzeren wil werd hij een belangrijk voorvechter van zijn volk. In deze autobiografie schetst hij een indringend beeld van zijn ellendige leven als slaaf, en een adembenemend beeld van zijn ontsnapping naar het Noorden en zijn uiteindelijke vrijheid. In 1845 werd het boek gepubliceerd om de geruchten de kop in te drukken dat Douglass niet de schrijver zou zijn (slaven konden immers niet schrijven).
Meer informatie (+ video) / bestellen
Gordel van geweld. Overleven in Indië, een familiekroniek
Een jongeman uit Ede ontvlucht in 1932 de crisis in Nederland en wordt soldaat in Nederlands-Indië. Hij vindt daar zijn vrouw, wordt vader en neemt zich voor om ‘uitmuntend militair’ te worden. Dan vallen in 1942 de Japanners aan en stort het trotse Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in. Het is het begin van een chaotische, gewelddadige periode waarin man en vrouw elkaar uit het oog verliezen. Vader verricht dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn, moeder en kinderen overleven ternauwernood de Jappenkampen.
Meer informatie (+ video) / bestellen
De grafdelvers. De laatste winter van de Weimarrepubliek
Winter 1932-1933. De Duitse economie ligt in puin en de Weimarrepubliek wankelt – in de straten maken ritselaars, avonturiers, extremisten en vechtersbazen van allerlei pluimage de dienst uit. In deze cruciale weken bepaalt een handvol mannen het lot van Duitsland. In De grafdelvers volgen we deze hoofdrolspelers van dag tot dag. We zijn getuige hoe zij in hun machtsstrijd de fragiele democratie afbreken en de fundamenten leggen voor het Derde Rijk. Hitler streeft nietsontziend naar de absolute macht en zijn secondant Goebbels is aanstichter van opstootjes en rumoer…
Meer informatie / bestellen
Pure nostalgie – GT Rovers
De mooiste herinneringen van de jaren 30 tot eind jaren 70.
Weet u nog dat brood op de bon ging en dat trouwjurken van parachutestof werden gemaakt? En dat warm water voor de was bij de waterstoker werd gekocht? We luisterden naar hoorspelen op de radio en telefoneerden met een bakelieten telefoon in de gang. Herinnert u zich de nozems, de Solex en de SRV-wagen nog? Of de zitkuil met oranje ribfluwelen kussens? In dit boek van GT Rovers (bekend van haar columns voor TrosKompas) worden tal van dit soort mooie herinneringen opgehaald.
Meer informatie / bestellen
Erasmus. Zijn wereld en zijn werk
Erasmus staat in wetenschappelijke kringen nog steeds volop in de belangstelling. Vrijwel jaarlijks verschijnen er nieuwe studies over hemzelf en zijn werk. Het betreft zowel wetenschappelijke studies, die bepaalde (deel)aspecten van Erasmus’ leven en werk onder de loep nemen, als ook populair-wetenschappelijke publicaties die wat algemenere kennis over hem voor een wat groter publiek toegankelijk maken. Dit boek behoort tot die laatste categorie.
Meer informatie / bestellen
Kellendonk. Een biografie – Jaap Goedegebuure
Frans Kellendonk (1951-1990) is een van de belangrijkste schrijvers van zijn generatie: geroemd om de stilistische kwaliteit van zijn werk, spraakmakend én omstreden vanwege zijn niet zelden controversiële thematiek. Wat betekende het voor Kellendonk dat hij als telg uit een geslacht van ambachtslieden letteren en wijsbegeerte ging studeren? Hoe verging het hem nadat hij het katholieke Nijmegen achter zich liet en in Amsterdam koos voor het ongebonden bestaan van schrijver en vertaler? In zijn biografie schetst Jaap Goedegebuure Kellendonks intellectuele ontwikkeling en laat hij zien hoe persoonlijke ervaringen werden omgevormd tot verhalen en romans.
Meer informatie / bestellen
Beste Obama. Ontwapenende brieven aan de 44ste president
Miljoenen brieven kreeg president Obama van de Amerikaanse bevolking gedurende zijn acht jaar in het Witte Huis. Brieven over armoede, eenzaamheid, verlies, verdriet, wanhoop en boosheid, maar ook brieven vol dankbaarheid en blijdschap. Alle brieven werden in categorieën verdeeld en beantwoord, of ze nu positief of negatief waren. En elke dag zocht een team van toegewijde medewerkers en vrijwilligers tien brieven uit die de president ook daadwerkelijk zelf las. Jeanne Marie Laskas bundelde de meest bijzondere brieven uit deze collectie in een inspirerend en aangrijpend boek over de échte Amerikanen, dat laat zien hoe zij samen één volk vormen.
Meer informatie / bestellen
Een Duits meisje. Mijn leven in een neonazifamilie
Heidi Benneckenstein (1992) groeit op in een gezin dat de nazi-ideologie omarmt. De boeken die ze leest, de liedjes en gedichten die ze leert, de verhalen die ze hoort over de geschiedenis van Duitsland: alles is nationaalsocialistisch gekleurd. Als kind gaat ze op zomerkamp bij de ‘Heimattreue Deutsche Jugend’, waar jongens en meisjes ‘völkisch’ worden opgevoed en op paramilitaire wijze worden gedrild. Als vijftienjarige marcheert ze mee in demonstraties van neonazi’s en slaat ze een fotojournalist in elkaar. Als ze negentien is, besluit ze samen met haar vriend om met het nazimilieu te breken, een besluit waar veel moed voor nodig is.
Meer informatie / bestellen