Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 39 | Signalementen week 41 >>>
Selectie week 40
Wolfstijd. Duitsland en de Duitsers: 1945-1955
‘Zoveel begin was er nog nooit. Zoveel einde ook niet.’ Zo omschrijft Harald Jähner de ‘wolfstijd’ in Duitsland, die begon met het einde van de Tweede Wereldoorlog en tot diep in de jaren vijftig voortduurde. Toen de oorlog voorbij was, stonden de Duitsers voor het grote niets, de Stunde null. De ramp die ze zelf hadden veroorzaakt was ongekend, het aantal doden niet te overzien. De steden lagen in puin, kinderen groeiden op zonder vader, meer dan de helft van de bevolking was op drift. Miljoenen vluchtelingen en ontheemden, ontslagen dwangarbeiders en terugkerende krijgsgevangenen moesten in de chaos een nieuw bestaan zien op te bouwen.
Meer informatie (+video) / bestellen
De wereldwandelaars. Een verbond van idealisten
Ze werden voor een dubbeltje geboren. Geestdriftige jonge mannen en vrouwen, twintigers, afkomstig uit volkswijken in Den Haag, Delft en Amsterdam. Ze vonden elkaar in hun idealen: geheelonthouders waren ze, vegetariërs, pacifisten, strijdend voor sociale gelijkheid en op zoek naar vrijheid in de natuur. Ze noemden zichzelf ‘wereldwandelaars’, en in de zomer van 1911 vertrokken ze vanaf de Dam voor een voetreis van jaren. Onderweg deden ze verslag van hun avonturen – tot de Grote Oorlog uitbrak en de kleine karavaan in Palestina met een schok tot stilstand werd gebracht.
Fragment: Westerse Wanderlust
Meer informatie / bestellen
De Vikingen. Een nieuwe geschiedenis – Neil Price
Het Vikingtijdperk wordt de periode tussen 750 en 1100 genoemd, waarin de Vikingen hun wereld vergrootten door te koloniseren, te plunderen en handel te drijven. Zij brachten daarmee ook nieuwe ideeën, technologieën, gebruiken en een ander geloof naar de gebieden en landen die zij ontdekten. Duizend jaar lang is hun geschiedenis verteld vanuit het standpunt van de volkeren die werden overheerst. Op basis van archeologische vondsten beschrijft Neil Price vanuit het perspectief van de Vikingen zelf hun geschiedenis.
Fragment: De slavenhandel van de Vikingen
Bespreking: Leerzaam en informatief standaardwerk
Meer informatie / bestellen
Koot en Bie Encyclopedie
Dit is een eerbetoon aan het oeuvre van Van Kooten & De Bie. Een aantal bekende typetjes en sketches zit in ons collectieve geheugen verankerd, maar wat weten we nu werkelijk van ze? Zoek voortaan alles op in de Koot & Bie Encyclopedie. Op alfabet in de Wim & Kees Letterreeks en keurig per aflevering gerangschikt vanuit de 323 officiële televisie-uren die Van Kooten & De Bie maakten. Dit alles overdadig gelardeerd met toelichtingen en leuke weetjes in hun enig juiste, origineel ware historische context.
Meer informatie / bestellen
Spionkoppen – Paul Abels
Rond hoofden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten hangt in Nederland altijd een waas van geheimzinnigheid. In landen als de VS en Groot-Brittannië zijn zij veel bekender. Sinds jaar en dag verschijnen diensthoofden daar in de media, en van menige intelligence leader verschenen memoires of biografieën. De bazen van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en zijn opvolger, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), bleven lang in de schaduw. Slechts af en toe is er een die – vaak schoorvoetend – iets van zichzelf laat zien.
Voorpublicatie: Een bestuurlijke geschiedenis van de BVD
Meer informatie / bestellen
Bepakt en gezakt. 25 ontdekkingsreizen van vroeger en nu
In dit meeslepende boek vertelt avonturier Ed Stafford over 25 expedities aan de hand van de uitrusting van de ontdekkingsreizigers. Hij toont aan dat het materiaal dat ze meevoerden (op hun rug, per boot, jeep of vliegtuig…) kon bepalen of hun expeditie een goede of slechte afloop kende. Er komen verhalen van bekende en minder bekende ontdekkingsreizigers aan bod, zoals Roald Amundsen, Amelia Earhart en Nellie Bly.
Meer informatie / bestellen
Tot de laatste man. Duitsland 1944-1945 – Ian Kershaw
Zelfvernietinging door tot op het laatst te vechten, tot een bijna totale verwoesting en volledig vijandelijke bezetting, komt zelden voor. Toch is dit wat de Duitsers in 1945 deden. Waarom? Waren er alternatieven voor de Duitsers, burgers en soldaten, in de laatste fase van de oorlog? Waarom werd Hitler tot het einde door zijn officieren gehoorzaamd? Op deze en andere vragen geeft Ian Kershaw in zijn onovertroffen stijl antwoord.
Fragment: Doorvechten tot het bittere einde (1945)
Bespreking: Veel van mijn kameraden hebben nog hun leven verloren’
Meer informatie / bestellen
Philippus en Alexander. Wereldveroveraars uit Macedonië
Er zijn weinig historische figuren die zo tot de verbeelding spreken als Alexander de Grote. Vanaf het moment dat hij Azië binnenviel in 334 v.Chr. tot zijn dood in 323 breidde hij de Hellenistische cultuur uit van Griekenland in het westen tot Klein-Azië, de Levant, Egypte, Centraal-Azië en Pakistan en Kasjmir in het oosten. Maar hij had nooit kunnen bereiken wat hij deed zonder de prestaties van zijn vader, Philippus II. Het was Philippus die de loop van de Macedonische geschiedenis veranderde en een zwak en economisch achterlijk koninkrijk transformeerde in een militaire grootmacht.
Voorpublicatie: ‘Some talk of Alexander…’
Meer informatie / bestellen
De zeven levens van Abraham Kuyper – Johan Snel
Een eeuw geleden overleed de bekendste Nederlander. Dat wil zeggen, naast koningin Wilhelmina de enige die de voorpagina van The New York Times haalde. Abraham Kuyper was een wonderkind met ‘tien hoofden en honderd armen’, in 1906 gekozen als populairste man naast de flinkste vrouw, de jonge koningin. Dit portret opent verrassende perspectieven op zeven van zijn kleurrijke levens. Voorop de avonturier: alpinist, wereldreiziger. Dan zijn beter bekende rollen: gevierd spreker, wetenschapper, activist, journalist en staatsman. Elk hoofdstuk is gebaseerd op nieuwe bronnen, telkens met biografische onthullingen.
Meer informatie / bestellen
Powervrouwen – Richard Zuiderveld
35 spannende verhalen over bijzondere vrouwen in de geschiedenis
Cleopatra, Boudica, Mochizuki, Pocahontas en Marie Curie, het zijn namen van legendarische vrouwen die de wereld veranderden. Ons verleden zit boordevol meeslepende verhalen, maar waarom lezen we zo vaak over mannen? Deze vraag van een leerling zette Richard Zuiderveld aan tot het schrijven van dit prachtige boek over 35 historische vrouwen. Ontdek het verleden door de ogen van prinsessen, ninja’s, piraten en wetenschappers.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Het landschap, de mensen. Nederland 1850-1940 – Auke van der Woud
- Nederland uit de lucht geschoten. De vroegste luchtfoto’s 1916-1939
- Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers – Isabel Minhos Martins
- Friese vorsten – Antoine Jacobs (+video)
- Beethoven. Een leven in negen composities – Laura Tunbridge
- Johan van Veen, meester van de zee. Grondlegger van het Deltaplan – Willem van der Ham
- Van paradijs tot kunstwerk. Filosofie van de tuin door de eeuwen heen (+video)
- Een eeuw van licht. Het leven van Christiaan Huygens – Hugh Aldersey-Williams
- Nobele wilden. De Oliviers: vier vrouwenlevens – Sarah Watling
- Een vreemde in de wereld – Simon Stranger