Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 41) – 2020

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

Selectie week 41 (2020)

De Geest OverwintDe Geest Overwint. 75 jaar 15 augustus

Met de capitulatie van Japan eindigde op 15 augustus 1945 de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op die dag worden sinds 1988 jaarlijks bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Met deze publicatie hoopt de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 bij te dragen aan een vrijheidsbewuste samenleving en aan het besef dat de tweede wereldoorlog in Azië ons allen aangaat.
Meer informatie / bestellen

Stilte op het BinnenhofStilte op het Binnenhof. Politiek in coronatijd

Hoe functioneert politiek Den Haag tijdens de lockdown? Dit boek is een fascinerend ooggetuigenverslag van de Nieuwspoort-rapporteurs over een historisch moment op het Binnenhof in de coronacrisis. Business as usual, zo begint 2020 in Nederland. Maar dan komt het coronavirus en het land gaat in een lockdown. Alle ogen zijn gericht op de persconferenties van premier Mark Rutte. Terwijl hij de meest ingrijpende maatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog aankondigt, daalt een vreemde stilte neer op het Binnenhof. Het parlement zet zichzelf op de waakvlam.
Bespreking: De Haagse coronawerkelijkheid
Meer informatie / bestellen

 Geheim en gevaarlijkGeheim en gevaarlijk – Jonathan J. Moore

Sekten en genootschappen door de eeuwen heen
Geheim en gevaarlijk onthult de mysterieuze geschiedenis van de gevaarlijkste, geheimzinnigste en meest raadselachtige genootschappen. Niet alleen worden de verhalen verteld van religieuze sekten die vol spanning het einde van de wereld afwachten, de auteur schept ook een beeld van hedendaagse criminele of haatdragende organisaties zoals de Ku Klux Klan.
Meer informatie / bestellen

Steinharts biechtSteinharts biecht – Karel Weener

Karel Weener volgt het spoor terug van een collectie voorouderbeeldjes die in 2009 op een Haagse zolder werd aangetroffen. De voorouderbeeldjes leiden naar de eerste decennia van de 20ste eeuw en naar een kleine eilandengroep in Nederlands-Indië, waar lutherse zendelingen de zielen van de lokale bevolking voor het christendom proberen te winnen. Een van deze zendelingen is Willem Steinhart, die in 1924 op de Batoe-eilanden arriveert. Vol hooggestemde idealen begint hij met zijn werk, maar al snel moet hij onder ogen zien dat de cultuur die hij is gaan bewonderen, mede door hem wordt vernietigd.
Meer informatie / bestellen

Troost voor bedroefde hartenTroost voor bedroefde harten – Vincent van Gogh

De brieven van Vincent van Gogh vormen een van de meest indrukwekkende kunstenaarscorrespondenties die we kennen. Deze nieuwe selectie, rijk geïllustreerd met vele schetsen en schilderijen, biedt inzicht in Van Goghs gedachten en gevoelens, zijn hechte band met zijn broer Theo en zijn soms moeizame relaties met familieleden, vrienden en andere kunstenaars. We lezen over zijn dromen, twijfels en angsten, maar bovenal over zijn allesoverheersende passie om kunst te maken die ‘troost biedt aan bedroefde harten’.
Meer informatie / bestellen

De wraak van de geografieDe wraak van de geografie – Robert Kaplan

Wat de wereldkaart ons voorspelt over komende conflicten en het gevecht tegen het onvermijdelijke
Niet het individu maar de geografie bepaalt de loop van de geschiedenis. Klimaten, landgrenzen en natuurlijke verschijnselen voorspellen grotendeels de toekomst. In De wraak van de geografie biedt Kaplan ons een geheel nieuwe blik op de Europese schuldencrisis, legt uit waarom Rusland zo paranoïde is, geeft een verklaring voor de onverbiddelijkheid van de Chinese macht, laat zien hoe India in de knel zit tussen haar directe buren.
Meer informatie / bestellen

 Hitler en de BelgenHitler en de Belgen – Bert Cornelis

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger van Adolf Hitler België binnen. Vier jaar lang werd België bezet. Waarom viel Hitler juist ons land aan? Welk beeld had hij van België? Welke toekomst zag hij voor de Belgen in zijn Groot-Germaanse Rijk? Hitler had grote twijfels over het politieke lot van de Belgen. Dit boek brengt zijn aarzelende houding volledig in beeld. Hij wachtte tot het einde, net voor de bevrijding begin september 1944, om België op te splitsen in een ‘Reichsgau Flandern’ en een ‘Reichsgau Wallonien’. Even dacht Hitler eraan om tijdens het Ardennen-offensief midden december 1944 België opnieuw te veroveren en zijn Belgiëpolitiek nieuw leven in te blazen.
Meer informatie / bestellen

Feest in het oude RomeFeest in het oude Rome. Epigrammen van Martialis

Het jaarlijkse feest van de Saturnalia was een echt Romeins winterfeest, dat zich aat vergelijken met het Nederlandse Sinterklaas en Kerstmis. Zoals de naam al aanduidt, is het verbonden met de god Saturnus, de vader van Jupiter. Een belangrijk onderdeel van dit feest zijn cadeautjes die men elkaar geeft en dat is het onderwerp van deze dubbelbundel gedichten van Martialis (1e eeuw n.Chr.). Het is als het ware een tableau-vivant van de Romeinse wereld in feeststemming. In honderden epigrammen krijgt de lezer beelden van etenswaren en drankjes, gebruiksvoorwerpen en kleding, ijzerwaren en slaven.
Meer informatie / bestellen

Naar een federaal IndonesiëNaar een federaal Indonesië – Tjalling Bouma

De manier waarop Nederlanders en Indonesiërs tussen 1917 en 1949 tot de keuze kwamen voor een federatieve staatsvorm voor Indonesië is het centrale thema van dit boek. Uitgangspunt daarbij was de vraag wat er nu waar is van het in de historiografie telkens terugkerende verhaal dat federatievorming een vorm van Nederlandse verdeel-en-heerspolitiek was. Misplaatst paternalisme, eerder dan imperialisme, was de dominante lijn van de Nederlanders; federalisme onder Indonesiërs betekende niet zozeer het buigen voor Nederlandse verdeel-en-heerspolitiek…
Meer informatie / bestellen

 GlopGlop – Josje van Leeuwen & Daan Remmerts de Vries

In 2015 zakte er plotseling een stuk straat weg in het kleine steegje Glop in de binnenstad van Hoorn. Toen archeologen afdaalden in het donkere gat, stonden zij tot hun knieën in het water van een lange ondergrondse gang. Die was honderden jaren daarvoor aangelegd voor de afvoer van afval van de mensen in de stad erboven. Toen een grote zuigwagen de gang begon leeg te halen, kwamen ook de spullen die mensen in de loop der tijd hadden weggegooid weer tevoorschijn, als puzzelstukjes van de levens die hier eeuwenlang geleefd werden.
Meer informatie (+video) / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

×