Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 41) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

Selectie week 41 (2019)

Het grote Tweede Wereldoorlog-quizboekHet grote Tweede Wereldoorlog-quizboek

Dit fascinerende boek bevat ruim duizend vragen (en antwoorden, mocht je die nodig hebben) die elk aspect van de Tweede Wereldoorlog omvatten. Allerlei zaken die zelfs voor de meest toegewijde geschiedenisliefhebber een echte uitdaging kunnen vormen. Met foto’s die afkomstig zijn uit het archief van het Imperial War Museum – een van de grootste foto archieven op militair geschiedkundig gebied ter wereld – en nog veel meer, kom je tot de conclusie dat er over deze periode nog steeds nieuwe feiten te ontdekken zijn.
Meer informatie / bestellen

Missievaders - Mar OomenMissievaders – Mar Oomen

Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars
In ‘Missievaders’ biedt Mar Oomen een bijzonder perspectief op een onderbelichte bladzijde uit de koloniale geschiedenis: de hoogtijdagen van de katholieke missie. In 1933 stapte de grootvader van Oomen met zijn gezin op een boot vol missionarissen en missiezusters naar Nederlands-Indië. Hij was een van de velen die eropuit gingen met de intentie de wereld te verbeteren. Vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog leverde Nederland verhoudingsgewijs de meeste missionarissen ter wereld.
Bespreking: Familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars
Meer informatie / bestellen

Slag om de Schelde 1944 De beslissing in de strijd om West-EuropaSlag om de Schelde 1944

De beslissing in de strijd om West-Europa
Deze groot formaat-uitgave (24 x 32 cm) is gebonden, prachtig vormgegeven en bevat ruim vijfhonderd foto’s en kaarten, waarvan vele in kleur. De Slag om de Schelde is één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Toch is deze slag relatief onbekend, vooral buiten Zeeland en West-Brabant. Op 4 september 1944 vallen de haveninstallaties van Antwerpen vrijwel onbeschadigd in geallieerde handen.
Meer informatie / bestellen

De HanzeDe Hanze. Kooplui, koningen, stedenen staten

Van kooplui die zich aaneensloten voor wederzijdse bescherming tot een verbond van ongeveer tweehonderd steden dat oorlogen voerde en koningen de wet spelde. Ziedaar de ontwikkeling van de Hanze, de ‘internationale’ handelsorganisatie in middeleeuws Europa. Toen zij in 1356 in Lübeck een officieel stedenverbond werd, had zij al een voorgeschiedenis van eeuwen. Ooit waren er verschillende Hanzen, zoals de Vlaamse Hanze van Londen.
Meer informatie / bestellen

Oog in oog met de duivel De genocide in Rwanda, 1994Oog in oog met de duivel. De genocide in Rwanda, 1994

‘Dit nooit meer.’ Dat is de boodschap van Roméo Dallaire in zijn boek ‘Oog in oog met de duivel’. De in Nederland geboren Canadese commandant van de VN-missie in Rwanda neemt de lezer vijfentwintig jaar mee terug in de tijd. Mee terug in de hel, ook, waar in slechts honderd dagen 800.000 Rwandezen een gruwelijke dood vonden. In zijn indringende relaas beschrijft Dallaire de verschrikkingen van de genocide in Rwanda, en hoe de internationale gemeenschap erin faalde een humanitaire ramp te voorkomen.
Meer informatie / bestellen

Begeerd en verguisd Het leven van Sylvia KristelBegeerd en verguisd. Het leven van Sylvia Kristel

In ‘Begeerd en verguisd’ beschrijft Suzanne Rethans het leven van de grootste internationale filmster die Nederland ooit heeft voortgebracht: Sylvia Kristel. Ze speelde in meer dan vijftig internationale films en werd met haar rol in Emmanuelle (1974) van de een op de andere dag wereldberoemd. In het ene land werd ze hét icoon van de seksuele bevrijding van de vrouw, in het andere land verketterd door de vrouwenbeweging. Sylvia Kristel had een rijk liefdesleven en had een relatie met onder anderen Hugo Claus, de vader van haar zoon Arthur. Ze kampte met drank- en drugsverslavingen, waardoor ze niet voor haar zoon kon zorgen.
Meer informatie / bestellen

Welcome aboard! Een eeuw KLMWelcome aboard! Een eeuw KLM

Ze is de oudste onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld, biedt werk aan ruim 30.000 mensen en vervoert ruim 30 miljoen passagiers per jaar. In 2019 bestaat KLM honderd jaar. In vijf thematische hoofdstukken maakt de lezer in tekst en beeld een reis door honderd jaar Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V.
Meer informatie / bestellen

De Amsterdamse Schouwburg als politiek strijdtoneelDe Amsterdamse Schouwburg als politiek strijdtoneel

Opvoeringen van het Romeins-republikeinse treurspel Brutus leidden in 1783 tot felle reacties bij het publiek. Zij betrokken de inhoud op de actuele politieke ontwikkelingen. Ook in de maanden erna was het regelmatig raak. In haar boek analyseert Amber Oomen-Delhaye de wijze waarop politiek en theater eind achttiende eeuw steeds meer verweven raakten. Het theater werd een politiek strijdtoneel waar de (r)evolutie van politieke begrippen als vrijheid, gelijkheid en volk op het toneel zichtbaar werden gemaakt.
Meer informatie / bestellen

Federer - Ren̩ StaufferFederer РRen̩ Stauffer

Roger Federer is niet alleen een van de succesvolste tennissers aller tijden; hij is ook een zeer geëngageerde topsporter en een echte familyman. Al jarenlang wordt de Zwitser door een horde journalisten gevolgd, maar niemand kent hem en zijn entourage zo goed als zijn landgenoot René Stauffer. Deze reporter hield zelfs contact toen Federer in 2016 het tennisracket tijdelijk liet rusten om vervolgens een halfjaar later op de Australian Open een sensationele comeback te maken. De achtvoudig Wimbledonwinnaar, die door velen wordt gezien als de beste tennisser aller tijden, zal naar men zegt komend najaar afscheid nemen. Tijd voor een biografie.
Meer informatie / bestellen

 Liberale lessenLiberale lessen – Gerry van der List

In 2009 scoorde de VVD dramatisch slecht in de peilingen en leek het einde van de politieke loopbaan van de leider in zicht. Een jaar later mocht deze Mark Rutte zich de eerste liberale premier sinds een eeuw noemen. Gerry van der List beschrijft op basis van vele gesprekken, reportages, archiefonderzoek en persoonlijke impressies de opmerkelijke opmars van de VVD, die zich snel ontwikkelde tot een goed geoliede campagnemachine met een grote bestuurlijke macht. Uiteraard gaat Liberale lessen ook in op de schaduwzijden van het succes: de integriteitsproblemen, de verbleking van het liberale profiel door bestuurlijk opportunisme.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×