Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 40) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 39 | Signalementen week 41 >>>

Selectie week 40 (2019)

Het dorp - Wim DaniëlsHet dorp – Wim Daniëls

Friso Wiegersma beschreef het al in zijn fameuze lied ‘Het dorp’, vertolkt door Wim Sonneveld: het dorp van vroeger is niet meer. Wim Daniëls ging op zoek naar dat vroegere dorp, het dorp van vóór 1970. Hij schrijft over typische dorpsfiguren als de smid, de boer, de kleine kruidenier, maar ook over de zandweg tussen het koren door, het dorpscafé, de dorpsdrama’s, de dorpspolitiek en andere typische dorpse fenomenen en aangelegenheden. Hij concludeert uiteindelijk dat het dorp niet dood is, maar dat het noodgedwongen is veranderd.
Voorpublicatie: De taal van het dorp (vóór 1970)
Meer informatie / bestellen

De geschiedenis van de slavernijDe geschiedenis van de slavernij – Dick Harrison

In ‘De geschiedenis van de slavernij’ geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van ‘De Dertigjarige Oorlog’, een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt. Speciaal voor de Nederlandstalige editie voegde hij hoofdstukken toe over Congo, Indonesië en Suriname.
Meer informatie / bestellen

De gedrevene - Dik VerkuilDe gedrevene. Joop den Uyl 1919-1987

Geen Nederlandse regeringsleider was zo vastbesloten zijn land maatschappelijk te hervormen als Joop den Uyl. Hij bruiste van de plannen, had briljante bondgenoten en leek economisch het tij mee te hebben. Maar de euforie duurde nog geen half jaar; toen sloeg de oliecrisis toe. De rest van zijn premierschap moest Den Uyl de ene na de andere onverwachte crisis bezweren, van kapingen en gijzelingen tot de Lockheed-affaire, en dit alles tegen de achtergrond van een wereldwijde recessie.
Bespreking: Joop de Gedrevene
Meer informatie / bestellen

De glorie van RomeDe glorie van Rome

In dit boek beschrijft bestsellerauteur Adrian Goldsworthy de werking en de invloed van het Romeinse leger, het beste beroepsleger dat de wereld ooit heeft gekend. De legioenen waren niet ‘slechts’ uit op de overwinning, maar ook op de totale vernietiging van hun vijanden. Deze agressieve Romeinse oorlogsvoering creëerde een enorm rijk, dat voor een groot deel gekenmerkt werd door vrede en welvaart. Goldsworthy brengt de alliantie tussen politiek en militaire macht in beeld.
Meer informatie / bestellen

Kleine mensen, grote oorlogenKleine mensen, grote oorlogen

1968. In een schrift maakt Simonne aantekeningen over de lotgevallen van haar familie en die van haar man. Ze wil een levensweg noteren. Als God haar de tijd geeft. Maar haar plan blijft steken. God is niet vrijgevig. Haar bloeddruk velt haar nog voor ze vijftig is. Een halve eeuw later neemt haar zoon van haar over wat ze is begonnen. Kleine mensen, grote oorlogen beschrijft niet zozeer de politieke ontwikkelingen of tactische militaire overwegingen, maar hoe mensen klem geraken door de eisen die het leven en de wereld hen stellen.
Bespreking: Het leven van gewone Belgen tijdens twee wereldoorlogen
Meer informatie / bestellen

Rembrandts planRembrandts plan – Machiel Bosman

De ware geschiedenis van zijn faillissement
Rembrandt van Rijn was een onaangenaam mens met weinig oog voor anderen. Hij had een gat in zijn hand en ging bedrieglijk failliet. En hij hield er een turbulent liefdesleven op na, onder anderen met Geertje Dircx, die hij hardvochtig liet opsluiten in het spinhuis te Gouda. Toch? Nee. Dat zijn ‘alternatieve feiten’. Het zijn constructies achteraf waarvoor bewijs ontbreekt. Machiel Bosman loopt Rembrandts leven na in de latere jaren, met onder meer zijn faillissement. En hij doet aan factchecking: wat hebben de kenners geschreven en hoe verhoudt zich dat tot de bron?
Meer informatie / bestellen

Vervaagde grenzen - Hans GlaubitzVervaagde grenzen – Hans Glaubitz

In dit boek neemt Hans Glaubitz de lezer mee naar het ooit communistische Oost- en Centraal-Europa waar hij vanaf begin jaren zeventig van de vorige eeuw heeft rondgereisd, gestudeerd, en later als diplomaat namens Nederland en de Europese Commissie heeft gewerkt. Zijn reis voert naar Polen, de voormalige DDR, Tsjecho-Slowakije (inmiddels Tsjechië en Slowakije), Hongarije, Bulgarije en Roemenië. Vervaagde grenzen biedt een blik achter het gordijn van een niet meer bestaand Europa, dat ook nooit meer zal terugkeren.
Meer informatie / bestellen

De koloniemanDe kolonieman – Angelie Sens

Johannes van den Bosch (1780-1844), volksverheffer in naam van de Koning
Begin negentiende eeuw is Napoleon verslagen en het prille Koninkrijk der Nederlanden moet zich opnieuw uitvinden. Een cruciale spil hierin is Johannes van den Bosch. In zijn 45-jarige carrière wendt de visionaire militair, bestuurder, econoom en staatsman op doortastende wijze zijn geestelijke veerkracht en talenten aan bij de opbouw van het Nederlandse imperium onder de nieuwe koning Willem I.
Meer informatie / bestellen

Iemand in het bijzonder Verhalen over markante vrouwenIemand in het bijzonder. Verhalen over markante vrouwen

In dit boek neemt Arend van Dam zijn lezers mee op een reis door de tijd, langs een selectie vrouwen die ieder op hun eigen manier een stempel op de Nederlandse geschiedenis hebben gezet, van de Dame van Simpelveld uit het jaar 0 tot Mies Bouwman, die in de twintigste eeuw de koningin van de televisie werd. Allerlei verhalen passeren de revue; over wetenschappers, politici, schilders, actrices, schrijvers, muzikanten, ontdekkingsreizigers en sporthelden, maar ook over gifmengster Goeie Mie en de eerste vrouwelijke plantagehouder, Elisabeth Samson.
Meer informatie / bestellen

Louis van Gasteren. Seismograaf van onze tijd

De vuistdikke biografie van Louis van Gasteren schetst een intiem, hilarisch, openhartig, nietsontziend portret, tegen de achtergrond van de sociale en culturele geschiedenis van Nederland. De roemruchte filmmaker en kunstenaar Louis van Gasteren (1922-2016) had unieke kwaliteiten als ‘seismograaf van onze tijd’, zoals Henk Hofland hem typeerde. Zijn eerste documentaires gingen over de wederopbouw in de jaren vijftig. Er is niemand die die tijd zo intens heeft gedocumenteerd als hij.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 39 | Signalementen week 41 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×