Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 5) – 2024

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 4 | Signalementen week 6 >>>

Selectie week 5


  • Bandiet van Oranje

    Francois van ’t Sant, van nature een intrigant en tot alles in staat
    Bij zijn onderzoek naar de vroege dood van koning Willem II stuitte onderzoeksjournalist Frans Peeters op feiten die op zijn zachtst gezegd verdacht waren. Keer op keer kwam Peeters de naam van oud-politiecommissaris Francois van ’t Sant tegen. Deze man had al vanaf 1920 de reputatie van het Huis van Oranje beschermd. Het was zijn opdracht de schandalen van Wilhelmina’s man, prins Hendrik, en haar vader, koning Willem III, in de doofpot doen belanden. Waarom had Wilhelmina uitgerekend Van ’t Sant uitgekozen?

    Bekijk boek



  • Crapuul

    Kroniek van een sloppenwijk
    Het Stokstraatkwartier is met afstand het meest onwaarschijnlijke slachtoffer van de industriële revolutie. Als Maastricht rond 1840 uitgroeit tot de eerste industriestad van Nederland, woont hier nog ‘de sjiek vaan Mestreech’. Maar de stadspaleisjes raken gaandeweg bevolkt met arbeiders, scharrelaars, bedelaars en prostituees, of worden verbouwd tot kroeg of logement.

    Artikel: Vroege industrialisatie eist nog zijn tol in Maastricht

    Bekijk boek



  • De Belg

    Christian van Thillo. De mediakoning van de lage landen
    Christian Van Thillo is de grootste mediaondernemer van de Lage Landen, maar ook een mysterie. De geheimzinnige Belg is eigenaar van de Volkskrant, AD, Het Parool, Trouw, NU.nl, Qmusic en zeven regionale kranten. Zijn imperium voedt ons dagelijks met nieuws, meningen en lifestyleadviezen.

    Bekijk boek



  • De showman

    Volodymyr Zelensky en de oorlog in Oekraïne
    Simon Shuster, correspondent van Time, legt het leven en leiderschap in oorlogstijd vast van Volodymyr Zelensky, van de kleedkamers van zijn cabaretprogramma’s in Oekraïne tot de modderige loopgraven van zijn oorlog met Rusland. Shuster doet gedetailleerd verslag van Zelensky’s leven in een atoombunker gedurende de eerste weken van de invasie en van hoe zijn vrouw met de kinderen in veiligheid werd gebracht.

    Bekijk boek



  • De herontdekking van Amerika

    Het inheemse perspectief van de geschiedenis van de Verenigde Staten
    In ‘De herontdekking van Amerika’ herschrijft Historicus Ned Blackhawk de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten vanuit het inheemse perspectief. Hiermee is hij onderdeel van een nieuwe generatie historici die niet langer naar Amerika en haar geschiedenis kijkt vanuit het eurocentrische perspectief, maar de invloed van de talloze inheemse volken erkent.

    Fragment: Het gewelddadige begin van Brits Noord-Amerika

    Bekijk boek



  • De ufo’s van Gorredijk

    In februari 1974 raakte het Friese dorpje Gorredijk in de ban van ufo’s – ongeïdentificeerde vliegen objecten. Niet alleen volwassenen maar ook veel schoolkinderen zagen vreemde lichten in de lucht. Er werden observatieposten opgericht en de ufo-golf werd landelijk nieuws. Terwijl onderzoekers uit het hele land naar het anders zo rustige Gorredijk trokken, raakte het dorp intern diep verdeeld.

    Bekijk boek



  • De verliezers

    Straf en heropvoeding in Kamp Vught, 1944-1949
    Een veel te weinig bekende bladzijde uit onze geschiedenis: Kamp Vught na de oorlog. Een onthullend verhaal over willekeur, eigenrichting en aandacht voor heropvoeding en terugkeer in de samenleving. Na een snelle ontruiming door de Duitsers werd Kamp Vught in oktober 1944 een interneringskamp voor mensen die ‘fout’ waren geweest.

    Fragment: Straf en heropvoeding in Kamp Vught, 1944
    Bespreking: ‘Het ruimen van mijnen, is werk voor de zwijnen’

    Bekijk boek



  • Een man van weinig woorden

    Het uitzonderlijke verhaal van Lorenzo Perrone, die het leven van Primo Levi redde in Auschwitz
    Een historisch relaas over de bijzondere vriendschap tussen Lorenzo Perrone en Primo Levi: een hoopvolle boodschap over wat het betekent om medemenselijk te zijn in tijden van oorlog. Lorenzo Perrone werkte in Auschwitz in opdracht van een Italiaans bedrijf als metselaar toen hij Primo Levi ontmoette, die er werd ingezet als dwangarbeider.

    Bekijk boek



  • Engeland ten tijde van Victoria

    Natie, imperium en monarchie
    Vanzelfsprekend zijn titel en ondertitel van dit boek – Engeland in de tijd van Victoria, en: natie, imperium en monarchie – evenzovele statements. Zeker werd Engeland niet door Victoria gemaakt. Zoals dit boek laat zien, bepaalden tal van economische en (geo-)politieke ontwikkelingen waarin zij nauwelijks of geen rol speelde de negentiende-eeuwse machtspositie van het Verenigd Koninkrijk.

    Bespreking: Koningin Victoria en de ‘gouden eeuw’ van Engeland

    Bekijk boek



  • Liegbeesten

    Dier en ondier in oud nieuws
    Sinds jaar en dag breiden mensen de dierenwereld uit met zelfverzonnen soorten. Liegbeesten belicht die fantasieën in woord en beeld. Een meisje met een varkenshoofd, een edelman die hond wordt. Ook weerwolven, meerminnen en enge zeemonsters passeren de revue. En intussen rijzen er vragen. Konden vogels en vissen Gods stem vertolken?

    Fragment: Juffrouw Skinker, een vormloos monster
    Bespreking: Zwerftocht langs wonderwezens, mirakelen, halfmensen en gruweldaden

    Bekijk boek



  • Masters of the Air (filmeditie)

    De Amerikaanse bomber boys die tegen nazi-Duitsland vochten
    Masters of the Air van Donald L. Miller is het zeer persoonlijke verhaal van de Amerikaanse bomber boys (onder wie bekende filmsterren als Clark Gable en Jimmy Stewart), die lang voordat de geallieerde grondtroepen Duits grondgebied bereikten Hitler in de Tweede Wereldoorlog het vuur aan de schenen legden.

    Bekijk boek



  • Nederlands laatste ontdekkingsreiziger

    Philips Christaan Visser (1882-1955)
    Philips Christiaan Visser besloot alpinist te worden in plaats van het voor hem geijkte pad in het familiebedrijf te volgen. Zijn internationale contacten in de bergsport brachten hem op het idee de nog niet geëxploreerde delen van het Karakoram-gebergte te ontdekken. Visser volgde, samen met zijn vrouw Jenny Hooft, zijn passie, verkocht het familiebedrijf en trok naar Midden-Azië.

    Artikel: Vredespogingen van Von Papen met de Nederlandse diplomaat Visser

    Bekijk boek



  • Wolventijd

    De strijd om een Vikingrijk aan de Noordzee
    De Noorse historicus Tore Skeie reconstrueert op basis van saga’s en kronieken meerdere eeuwen van gedeelde Anglo-Saksische en Scandinavische geschiedenis rondom de Noordzee en plaatst daarmee die van de Vikingen in een bredere Europese context. Van de woeste Noordse fjorden tot aan de welvarende steden van Andalusië, Skeie brengt de expansiedrift, geopolitiek en machtsspelletjes in kaart.

    Fragment: Hoe de strijd tegen de Vikingen de Angelsaksen verenigde

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 4

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×