Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 4) – 2024

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken (1)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>

Selectie week 4


  • Alles wat ze dragen kon

    De reis van Ashleys tas, het aandenken van een zwarte familie
    In het South-Carolina van de jaren vijftig van de negentiende eeuw verkeert de tot slaaf gemaakte Rose in een crisis: haar dochter Ashley staat op het punt ‘verkocht’ te worden. Ze aarzelt geen moment en pakt een paar dierbare spullen in een katoenen tas, als teken van liefde en om Ashley te helpen overleven. Kort daarop wordt de negenjarige van haar moeder gescheiden en verkocht.

    Bekijk boek



  • België

    2000 jaar geschiedenis
    Is België een kunstmatige staat uitgedacht door de Europese grootmachten? Of bestaat er zoiets als een ‘Belgische identiteit’ met oude en diepe wortels? Voor een antwoord op die vragen moet je de politieke voorlopers van het huidige land onder de loep leggen. Want wie wil begrijpen wat er in 1830 gebeurde, moet veel verder in het verleden duiken. Dat is precies wat Guy Vanthemsche en Roger De Peuter doen. Hun boek omspant meer dan 2000 jaar geschiedenis, van de Kelten tot vandaag.

    Fragment: De oorsprong van de Belgische taalgrens

    Bekijk boek



  • Frankfurter Schule

    Elementaire Deeltjes
    De invloed van de Frankfurter Schule, een groep Joods-Duitse intellectuelen die onder anderen bestond uit Theodor W. Adorno, Max Horkheimer, Erich Fromm, Herbert Marcuse en Walter Benjamin, op de hedendaagse filosofie en cultuur kan nauwelijks overschat worden. Vandaag de dag staan deze denkers weer volop in de aandacht: rechts-radicale bewegingen zien hen als de bron van woke, politieke correctheid en andere euvels, terwijl hun scherpe kapitalismekritiek een inspiratiebron vormt voor linkse activisten.

    Bekijk boek



  • Grootse gedachten

    Extremen in democratisch Nederland, 1918-2019
    In 1918 riep de sociaaldemocraat Pieter Jelles Troelstra de revolutie uit en in 2019 liet Thierry Baudet de uil van Minerva een ‘boreale hemelvaart’ maken. In de tussenliggende eeuw zag ons land nog talloze andere radicalen en extremisten de revue passeren. Hoewel ze vaak de aandacht trokken, bleef hun politieke invloed beperkt. Behalve gedurende de Tweede Wereldoorlog, toen Nederland werd geregeerd door een extremistische bezettingsmacht.

    Fragment: Nederlands jihadisme vooral aantrekkelijk voor jongeren

    Bekijk boek



  • Het aanzien van 2023

    Twaalf maanden wereldnieuws in beeld
    In Het aanzien van 2023 geeft Lukas Spee een compleet en toegankelijk overzicht van twaalf maanden wereldnieuws zoals we dat van Het aanzien van gewend zijn: direct, verhelderend en met humor. De opvallendste nieuwsverhalen uit binnen- en buitenland komen aan bod, voorzien van de beste foto’s. Naast wereldschokkende gebeurtenissen ook ruimschoots aandacht voor rages, sport en cultuur.

    Bekijk boek



  • Het Huis van Thorbecke

    De geschiedenis van de parlementaire democratie
    In 1848, een jaar vol revolutionaire onrust in Europa, werd onder aanvoering van de liberaal Johan Rudolph Thorbecke de Nederlandse grondwet ingrijpend gewijzigd. Onder andere de bepaling De Koning is onschendbaar; de ministers zijn verantwoordelijk werd opgenomen. Deze herziening legde de basis voor het huidige parlementaire stelsel.

    Bespreking: Een grondige geschiedenis van de Nederlandse parlementaire democratie
    Fragment: De eerste Staten-Generaal (1464)

    Bekijk boek



  • Het verhaal van Nederland | Oranje Nassau

    Wie was Willem van Oranje? Hoe werden wij een monarchie? Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau is een epische reis door de geschiedenis die Nederland heeft verbonden met een koninklijke familie. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten laat dit boek zien hoe ons huidige koningshuis teruggaat tot de vijftiende eeuw. Van Johanna van Polanen, Willem van Oranje en Anna van Saksen tot aan Beatrix, Willem-Alexander en Amalia.

    Artikel: ‘Het verhaal van Nederland’ duikt in geschiedenis Oranje Nassau

    Bekijk boek



  • Licht

    Hedendaagse Nederlandse fotografen over hun werk
    Fotohistoricus Róman Kienjet sprak veertien Nederlandse fotografen en beeldmakers over de totstandkoming van hun werk, over het reilen en zeilen van een toonaangevende studio, over (artistieke) keuzes, over hun voorkeur en hun liefde voor bepaalde materialen en over afdrukprocedés. En passant zien we de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu.

    Bekijk boek



  • [Nieuw] Fascisme

    Besmetting, gemeenschap, mythe
    Nieuwe media maken de weg vrij voor nieuwe vormen van massamanipulatie. Daarin keren elementen van de fascistische mythe terug: hypernationalisme, racisme, seksisme, fallocentrisme, homofobie, islamofobie, autoritarisme, het tot zondebok maken van minderheden, het uitbuiten van de werkende klasse, het ontmantelen van publieke diensten, agressief militarisme, religieuze discriminatie, het opwerpen van grenzen, anti-immigratiebeleid, het ondergeschikt maken van de wetenschap aan de mythe en – nieuw – het ondermijnen van milieu- en klimaatbeleid.

    Bekijk boek



  • Verloren

    Op zoek naar zes van de zes miljoen
    Vijf jaar lang trok Daniel Mendelsohn over de wereld, op zoek naar het antwoord op de vraag die hem als klein kind al bezighield: wat was er nou echt gebeurd met zijn oudoom Sjmiël en diens gezin in Oekraïne tijdens de oorlog? Over dit verboden onderwerp werd in zijn familie slechts gefluisterd. En nu heeft hij haast, want de getuigen sterven uit. Zijn queeste brengt hem naar twaalf landen op vier continenten. Mendelsohn verweeft deze detectiveachtige zoektocht met herinneringen aan een bijna verloren generatie joodse emigranten en met diepgaande bespiegelingen over Bijbelse teksten en de geschiedenis van het joodse volk.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>

×