Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 50) – 2020

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 51 >>>

Selectie week 50

Dubbelgangers en tegenhangersDubbelgangers en tegenhangers – Jo Claes

Parallelle verhalen in de Bijbel en Klassieke mythologie
Deukalion en Phyrra uit de klassieke mythologie zijn de tegenhangers van de bijbelse Noah en zijn vrouw. Ze wisten zich te redden van een zondvloed dankzij een goddelijke waarschuwing. Maar hoe opvallend en veelvoorkomend de vele gelijkenissen ook zijn tussen de mythes en bijbelverhalen, steeds bevatten deze verhalen afwijkende details als gevolg van de verschillen in traditie en religie waaruit ze zijn ontstaan.
Meer informatie / bestellen

Na het Achterhuis - Bas von Benda-BeckmannNa het Achterhuis – Bas von Benda-Beckmann

Anne Frank en de andere onderduikers in de kampen
Op 27 januari 1945 werd Otto Frank door Russische soldaten bevrijd uit Auschwitz.?Op dat moment begon niet alleen zijn reis naar huis, maar ook zijn lange zoektocht naar informatie over wat er was gebeurd met zijn vrouw Edith, zijn dochters Margot en Anne en de vier andere mensen met wie hij twee jaar lang ondergedoken had gezeten aan de Prinsengracht: Hermann en Auguste van Pels, hun zoon Peter en Fritz Pfeffer.
Fragment: Margot en Anne Frank in Bergen-Belsen
Bespreking: Nieuwe feiten over Anne Frank?
Meer informatie / bestellen

Op zoek naar soldaat van OranjeOp zoek naar soldaat van Oranje – Bart Juttmann

De geschiedenis van de Nederlandse filmklassieker
Soldaat van Oranje is volgens velen de beste Nederlandse film ooit. Miljoenen kijkers kennen het beeld van Rutger Hauer op een motor, kunnen gedachteloos de openingstune neuriën en gaan gniffelen bij de woorden ‘Zeg eens Scheveningen’. Een knappe prestatie voor een film die destijds door de pers werd bestempeld als ‘voorspelbaar en zonder verrassingen’. Hoe kwam deze ambitieuze productie in de jaren ’70 tot stand? Welke obstakels, conflicten en artistieke uitdagingen moesten de makers overwinnen?
Meer informatie / bestellen

Doodgewone mannenDoodgewone mannen – Christopher R. Browning

De rol van een Duits politiebataljon in de Endlösung in Polen
Dit boek geeft antwoord op de vraag hoe ‘gewone mannen’ in staat kunnen blijken massamoord te plegen. In de vroege ochtend van 13 juli 1942 trekt een reserve politiebataljon van de Ordnungspolizei het Poolse dorpje Józefów binnen. Deze Duitsers waren tot voor kort heel gewone mannen uit de omgeving van Hamburg. Maar als de nacht valt, zijn vrijwel alle 1800 Joden uit het dorpje vermoord. Zestien maanden lang werkt het bataljon mee aan de deportatie en executie van Poolse Joden. Hoe kan het dat doodgewone mannen hiertoe in staat bleken?
Meer informatie / bestellenDoodgewone mannen – Christopher R. Browning

Dit meissie heb ook honger- Schiedamse kinderuitzendingen tussen 1940 en 1946Dit meissie heb ook honger – Caroline Nieuwendijk

Schiedamse kinderuitzendingen 1940 – 1946
Caroline Nieuwendijk beschrijft hoe honderden kinderen tijdens de oorlog en in het bevrijdingsjaar naar gebieden ver van huis gingen om aan te sterken. Tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 lieten veel ouders hun kinderen vertrekken naar Noord of Oost Nederland waar wel genoeg eten was. Bijna duizend Schiedamse kinderen verbleven korte of lange tijd bij een pleeggezin. Na de bevrijding moesten nog eens honderden kinderen in gewicht aankomen. Sommigen deden dat in Nederland maar ook veel kinderen gingen hiervoor naar het buitenland.
Fragment: “Dit meissie heb ook honger”
Meer informatie / bestellen

Tand des tijds Het CDA in de nieuwe eeuwTand des tijds. Het CDA in de nieuwe eeuw

De geschiedenis van het CDA is een relaas waarin aldoor juist niet gebeurt wat kenners, waarnemers en pundits aannamen. Een verhaal van het ongedachte, onvermoede, onvoorspelbare en onderschatte. In de CDA-historie val je van de ene verrassing in de andere en dat maakt de wederwaardigheden van een op het eerste gezicht toch wat brave, bijna een tikje saaie, nette mensenpartij soms bijna ontregelend. Al jaren wordt de definitieve ondergang van de partij aangekondigd, maar keert zij toch weer terug in het hart van de macht.
Meer informatie / bestellen

Een bezeten landEen bezeten land – Monica Black

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog volgden het aantal bovennatuurlijke gebeurtenissen in het door oorlog verscheurde Duitsland elkaar in een rap tempo op. Miljoenen mensen werden getroffen door schijnbaar ongeneeslijke ziekten (waaronder blindheid en verlamming) en een golf van apocalyptische visioenen woedde door het land. Messiaanse gebedsgenezers stonden vanuit het niets op, gebedsgroepen voerden duiveluitdrijvingen uit en enorme menigten reisden door het land om een glimp op te vangen van verschijningen van de Maagd Maria.
Meer informatie / bestellen

Ali was mijn vriendAli was mijn vriend – Erik Dijkstra

In 1976 ontmoet de dan 18-jarige Nederlandse scholier Guus Dubbelman zijn grote held Muhammad Ali. Ze raken bevriend. Door de jaren heen volgt een handvol ontmoetingen waarbij Guus verandert van een schuchtere jongen in een professionele fotograaf. Ze praten over alles wat hen bezighoudt. De avonturen die ze samen beleven zijn afwisselend opmerkelijk en ontroerend en soms tamelijk bizar. Ze praten over de problemen die zwarte Amerikanen ondervinden, maar ook over de eerste pornofilms. Over boksen en over tanende glorie.
Meer informatie / bestellen

 Alle 46 Amerikaanse presidentenAlle 46 Amerikaanse presidenten

Met een beschrijving van hun leven en hun relatie met Nederland
Rasverteller en Amerika-kenner Rik Kuethe biedt met zijn speelse pen een boeiend inzicht in leven en werk van de Amerikaanse presidenten. Hij beschrijft tevens hun banden met Nederland. Van mythische presidenten als Abraham Lincoln en John F. Kennedy tot mislukkelingen als Warren Harding en Jimmy Carter. En van talenten als John Adams en Bill Clinton tot grootmeesters als Theodore Roosevelt en Ronald Reagan. Deze nieuwe editie is geheel herzien en bevat een geactualiseerd portret van Donald Trump en van zijn opvolger Joe Biden, geschreven door Emile Kossen.
Meer informatie / bestellen

Het culturele netwerk van Jan van Scorel (1495-1562)Het culturele netwerk van Jan van Scorel (1495-1562)

De schilder Jan van Scorel (1495-1562) nam een unieke positie in het Hollandse culturele leven van de zestiende eeuw in. Zijn uitzonderlijke carrière dankte hij aan een wijdvertakt netwerk, bestaande uit vijf elkaar overlappende kringen. In zijn jeugd leerde hij de kerkelijke en bestuurlijke kringen van Schoorl en omgeving kennen. Tijdens zijn opleiding en reis naar Duitsland, Oostenrijk en Venetië kreeg hij toegang tot de geletterde kringen en tot de commerciële elite. In Rome werkte hij voor de Nederlandse paus Adrianus VI en ontmoette hij de katholieke en overwegend aristocratische elite.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 51 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×