Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 49) – 2020

Auteur:
5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 50 >>>

Selectie week 49 (2020)

RevolusiRevolusi – David van Reybrouck

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid.
Meer informatie / bestellen

Op de vuist - Laurens HamOp de vuist – Laurens Ham

Vijftig jaar politiek en protestliedjes in Nederland
Wat verbindt de ontregelende acties van Provo uit 1966 en de boerenprotesten van vandaag? Wat heeft het kroningsoproer van 30 april 1980 gemeen met betogingen tegen racisme van dit moment? Precies: muziek. Sociale bewegingen gaan in Nederland al van oudsher hand in hand met protestliederen en strijdmuziek. Het waren ‘godfathers’ Boudewijn de Groot en Armand die het genre op de kaart zetten en die met Normaal, Doe Maar, Typhoon en vele anderen een bonte stoet aan navolgers hebben gekregen.
Voorpublicatie: Pacifisme, Provo, protestsongs en Boudewijn de Groot
Meer informatie / bestellen

Vorsten van Albion Het huis Plantagenet vormgevers van EngelandVorsten van Albion – Dan Jones

Het huis Plantagenet vormgevers van Engeland
‘Vorsten van Albion’ is een kroniek van acht generaties van de beste en slechtste koningen en koninginnen die Engeland ooit heeft gekend. Ze maakten deel uit van het huis Plantagenet, en hun geschiedenis is die van Engeland en Groot-Brittannië. Deze eerste koninklijke dynastie van Engeland heerste ruim driehonderd jaar over Albion, van 1154 tot 1485. De vorsten zorgden ervoor dat Engeland uit de middeleeuwen tevoorschijn kwam als een zeer georganiseerd rijk.
Voorpublicatie: Eleonora van Aquitanië – Een aanstootgevende vrouw
Meer informatie / bestellen

De zaak-Van Gogh - Yves VasseurDe zaak-Van Gogh – Yves Vasseur

Tijdens een persconferentie in het Van Gogh Museum in Amsterdam in november 2018 onthulde de auteur van dit boek dat een van de twee enige bekende foto’s van de schilder Vincent van Gogh eigenlijk een foto van diens broer Theo is. Het onderzoek dat tot die onverwachte ontdekking geleid heeft, bracht ook volkomen nieuwe anekdotes en plotwendingen met zich mee, die niet zouden misstaan in een thriller.
Bespreking: Vincent Van Gogh geeft nog altijd mysteries prijs
Meer informatie / bestellen

De wintervestingDe wintervesting – Neal Bascomb

De sabotage van Hitlers atoombom
Het is 1942. De nazi’s maken haast met de ontwikkeling van een atoombom. Ze hebben er de natuurkundigen voor, maar wat ze niet hebben is genoeg zwaar water, een noodzakelijk bestanddeel van hun nucleaire plannen. Maar ze houden Noorwegen al twee jaar bezet en daarmee de Vemork-waterkrachtcentrale, een reusachtig industrieel complex dat aan de rand van een kloof ligt. Vemork is wereldwijd de enige leverancier van zwaar water.
Bespreking: De wintervesting – De sabotage van Hitlers atoombom
Meer informatie (+ video ) / bestellen

De zeven levens van Abraham Kuyper - Johan SnelDe zeven levens van Abraham Kuyper – Johan Snel

Een eeuw geleden overleed de bekendste Nederlander. Dat wil zeggen, naast koningin Wilhelmina de enige die de voorpagina van The New York Times haalde. Abraham Kuyper was een wonderkind met ‘tien hoofden en honderd armen’, in 1906 gekozen als populairste man naast de flinkste vrouw, de jonge koningin. Dit portret opent verrassende perspectieven op zeven van zijn kleurrijke levens. Voorop de avonturier: alpinist, wereldreiziger. Dan zijn beter bekende rollen: gevierd spreker, wetenschapper, activist, journalist en staatsman.
Bespreking: Abraham de Geweldige had honderd armen
Meer informatie / bestellen

Vliegende Hollanders - Chris HoutmanVliegende Hollanders – Chris Houtman

Pioniers van de Nederlandse luchtvaart
Anthony Fokker en Albert Plesman zijn de legendarische mannen aan de basis van de Nederlandse luchtvaarthistorie. De avontuurlijke Fokker en de idealistische Plesman zijn twee gepassioneerde tegenpolen, met ieder een eigen droom en visie, die er desondanks samen in slagen Nederland in de jaren 1919-1939 een vooraanstaande plek te geven op het wereldtoneel van de luchtvaart. Dit boek is gebaseerd op het geromantiseerde scenario voor de gelijknamige televisieserie.
Meer informatie / bestellen

Einstein. De fantastische reis van een muis door ruimte en tijdEinstein. De fantastische reis van een muis door ruimte…

“Fantasie is belangrijker dan kennis, want kennis is begrensd” – Albert Einstein.
Stel je voor dat Einstein zijn beroemde theorieën pas bedacht na een ontmoeting met een muis. Zou dat niet verklaren hoe hij de natuurkundewetten en onze ideeën over ruimte en tijd voorgoed op hun kop kon zetten?
Meer informatie / bestellen

Ik hou van HollandIk hou van Holland. Pleidooi voor patriottisme

Nederland staat niet bekend als een patriottistisch land. Sinds de jaren zestig is vaderlandsliefde een beladen begrip. En de afgelopen decennia is de kloof tussen kosmopolieten en nationalisten steeds groter geworden. Discussies over de Nederlandse identiteit zorgen dan ook voor verhitte gemoederen. Het gezamenlijke verhaal lijkt zoek te zijn. Daarom zouden we kunnen stellen dat er juist nu een maatschappelijke behoefte is aan verbinding, identiteit en een sense of belonging.
Meer informatie / bestellen

De Romário-show en andere sportverhalenDe Romário-show en andere sportverhalen

Presteren, prachtige successen boeken, prijzen pakken. Sport op topniveau draait om winnen. Toch is dat ‘slechts’ het eindresultaat. Het zijn vooral de verhalen ? door sporters geschreven op weg naar eeuwige roem ? die ons op het puntje van onze stoel doen zitten. Verhalen over pieken op het juiste moment en hopeloos falen, over ultieme blijdschap en diep verdriet, over stom geluk en domme pech, over wereldsterren en underdogs, over ideale schoonzonen en virulente valsspelers.
Meer informatie / bestellen

NalatenschapNalatenschap – Thomas Harding

Een Joodse immigrantenfamilie en de Britse Droom
Aan het begin van de negentiende eeuw ontsnapten Lehmann Glückstein en zijn gezin aan de pogroms van Oost-Europa en begaven zich, na een verblijf in Nederland en België, naar de Londense East End. Daar begonnen ze met niets. Ze werkten onvermoeibaar door en creëerden een kleine tabaksfabriek die uitgroeide tot het grootste cateringbedrijf ter wereld, eveneens bekend om zijn stijlvolle restaurants en hotels: J. Lyons.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 50 >>>

×