Nieuwe geschiedenisboeken (week 51) – 2022

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 50 | Signalementen week 1 / 2 >>>

Selectie week 51

  • Het Verhaal van Vlaanderen

    Het verhaal van Vlaanderen brengt onze volledige geschiedenis, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich in onze streken vestigden tot nu. Nooit eerder werd onze geschiedenis, en hoe die ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier verteld. Het verhaal van Vlaanderen biedt op een heel toegankelijke manier de nieuwste wetenschappelijke inzichten over onze geschiedenis, van ca. 38.000 jaar geleden tot nu.

  • Rembrandt

    Rembrandt is een veelzijdig kunstenaar. Naast zijn bekende schilderijen, heeft hij talloze tekeningen achtergelaten — Bijbels en mythologische scènes, figuurstudies, landschappen, dieren, portretten en zelfs kopieën van andere kunstenaars. Er is een duidelijke ontwikkeling te zien vanaf zijn eerste naar zijn laatste tekeningen. Zoals hij zich als schilder ontwikkelde, zo heeft hij zich ook als tekenaar ontwikkeld. De invloed die hij daarbij op zijn vele leerlingen had was onmiskenbaar. In 100 tekeningen van Rembrandt wordt een chronologische selectie gemaakt van de honderd meest bijzondere tekeningen van Rembrandt, voor zover mogelijk op ware schaal en met alle beschikbare informatie.

  • Gandhi. Activist en spiritueel leider

    ‘Ik heb de wereld niets nieuws te vertellen. Waarheid en geweldloosheid zijn zo oud als de nacht.’ Deze uitspraak van Mahatma Gandhi is een voorbeeld van de bescheidenheid van de man, die uitgroeide tot de grote leider van het Indiase volk.
    Fragment: Mahatma Gandhi en de ‘Satyagraha’ filosofie

  • Naar jouw Amerika en terug

    Het waargebeurde relaas van twee broers op twee continenten die het (buiten)gewone leven van hun grootmoeder in kaart brengen. ‘Ze ging dienen in Amerika’, zo werd gezegd, maar wat betekent dat? Vergeten brieven, verkleurde foto’s en een versleten adresboekje werpen licht op het verleden en wijzen naar New York, New Jersey en Long Island in het oosten van het land, en Thomasville in het zuiden.

  • Kroniek van de kip

    In dit boek doet Sally Coulthard verslag van de fascinerende reis van de kip – van dinosauriër tot exploitatie. Daarbij onderzoekt ze elk aspect van de geschiedenis van Gallus gallus domesticus: het belang van de kip voor de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen als voedselbron en vechtvogel; haar symbolische rol in religie en folklore en functie in de taal; haar huiselijke plek als eiproducerende metgezel op boerderijen en in achtertuinen; en haar lot als batterijvogel die onze honger naar nuggets moet stillen.

  • Hitlers winter

    In een laatste wanhoopspoging de geallieerde opmars te stoppen, slaagt het Duitse leger erin de vijand te overrompelen. Gedekt door het strenge winterweer waardoor de geallieerden geen gebruik kunnen maken van hun superioriteit in de lucht – een dichte mist houdt hun vliegtuigen aan de grond – vallen drie Duitse legers in de Ardennen aan. Hun doel is het zwakste deel van de Amerikaanse linies te splitsen en de vitale aanvoerhaven van Antwerpen te veroveren.
    Fragment: Het Ardennenoffensief door Duitse ogen

  • In opstand!

    In de Lage Landen van de zestiende eeuw kwam een bonte groep rebellen in opstand. Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke onderdrukking, het bewind van de Spaanse vorst Filips II en zijn behoudsgezinde regering in Brussel.
    Interview: Geuzen bezorgden verdeelde Lage Landen een gemeenschappelijke identiteit
    Fragment: Het begin van het beleg van Haarlem

  • De uitvinding van patatfriet

    De uitvinding van de trapfiets met pedalen, kettingaandrijving en luchtbanden was een grote verandering. Je kon nu zelf bepalen wanneer je weg wilde en waar je heen wilde. Je kon het dorp verlaten. De fiets gaf vrijheid. En dan de uitvinding van de lift met valbeveiliging – dat was een sensatie. Elk warenhuis, hotel en appartementencomplex wilde een lift. De lift heeft de moderne stad mogelijk gemaakt.

  • Veteranenzorg 1815-2015

    Militairen die met gevaar voor eigen leven de Nederlandse belangen hadden verdedigd, konden lange tijd op weinig steun en empathie van de overheid rekenen. Dat ondervonden de Indië-veteranen, net zoals veteranen van andere missies. Uiteindelijk is Nederland de zorgplicht voor zijn veteranen nagekomen en trad in 2014 de Veteranenwet in werking.
    Fragmenten: Veteranenzorg – Van afstandelijk naar betrokken

  • Op zoek naar gerechtigheid

    De Amsterdamse Paul Scholten wordt door velen gezien als de grootste Nederlandse rechtsgeleerde van de vorige eeuw. In juridische kring is nog steeds veel aandacht voor zijn originele gedachten over recht en rechtsvinding. Hij baseerde zijn rechtsgevoel op zijn christelijk geloof. Hij was kerkelijk actief en zorgde er mede voor dat de Nederlands Hervormde Kerk in de oorlog stelling ging nemen tegen de bezetter. Ook was Scholten een goed organisator, hij richtte onder andere de Rechtshogeschool op in Batavia.

  • De winst van eerlijk delen

    In De winst van eerlijk delen legt Lilian Marijnissen ons politiek systeem op de snijtafel. Met een vlijmscherpe analyse komt ze tot een onverbiddelijke conclusie. Dit doet ze op de toegankelijke en open manier die we van haar kennen. Doorspekt met persoonlijke anekdotes, actuele feiten en keiharde argumenten laat ze zien waar Nederland de verkeerde afslag heeft genomen.

  • Ignatius van Kingma

    In het rampjaar 1672 dreigt de Republiek ten onder te gaan door invallende Franse en Duitse legers van ongekende omvang. De Friese kolonel Ignatius van Kingma (1621-1700) is cavalerist in het leger van stadhouder Willem III. Als aanvoerder van een regiment ruiters vecht hij aan de Rijn en achter de Hollandse waterlinie tegen een grote overmacht onder leiding van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV en in Friesland weerstaat hij de Duitse oorlogsbisschop Bommen Berend.


<<< Signalementen week 50 | Signalementen week 1 / 2 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×