Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 6) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 5 | Signalementen week 7 >>>

Selectie week 6, 2018

Het masker van de massamoordenaar - Kevin PrengerHet masker van de massamoordenaar Brave New Books – €22.25

Op 25 juli 1944 verschijnt Arthur Nebe onaangekondigd niet op zijn werk. Dat is ongebruikelijk; de chef van de Duitse Kriminalpolizei is een workaholic die nooit zonder reden verstek laat gaan. Niemand weet dat hij ondergedoken is. Hij vreest dat de Gestapo hem op het spoor is vanwege zijn betrokkenheid bij de bomaanslag op Hitler door Claus von Stauffenberg. Dat juist hij als topofficier in de SS en sinds 1931 lid van de nazi-partij samenspande om de dictator uit de weg te ruimen, is opmerkelijk. Nebe staat bekend als trouwe volgeling van de Führer.
Voorpublicatie: Arthur Nebe, oorlogsmisdadiger en samenzweerder tegen Hitler
Meer informatie / bestellen

Het verhaal van onze voorouderHet verhaal van onze voorouder Nieuw Amsterdam – € 39.99

Richard Dawkins en Yan Wong nemen ons mee op een opwindende, omgekeerde reis door vier miljard jaar evolutie, van de hedendaagse mens terug naar de microbiële oorsprong van het leven. Naast mensen komen we onderweg ook dieren, planten en bacteriën tegen, ieder met een eigen verhaal. Vrijwel elke pagina in deze nieuwe uitgave is aangepast op basis van de resultaten van recente onderzoeken. Het resultaat is een volledig bijgewerkte editie van een van de meest originele verslagen van de evolutie ooit geschreven.
Voorpublicatie: Het verhaal van onze voorouder
Meer informatie / bestellen

Bep Voskuijl, het zwijgen voorbijBep Voskuijl, het zwijgen voorbij Bep Voskuijl Producties – € 19.95

De families die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het wereldberoemde Achterhuis ondergedoken zaten, werden van buitenaf ondersteund door een aantal helpers. Eén van hen was Bep Voskuijl, een jonge kantoorbediende. Hoewel Anne Frank in haar dagboek aangeeft zeer op Bep Voskuijl gesteld te zijn, is haar rol in de geschiedenis onderbelicht gebleven – tot nu.
Bespreking: De stille, zwijgende helpster in het Achterhuis
Voorpublicatie: Bep Voskuijl: het zwijgen voorbij
Meer informatie / bestellen

Garum & Duivelsdrek – Romeins kookboekGarum & Duivelsdrek – Romeins kookboek Eetverleden – € 9.95

Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu is het eerste in een reeks historische kookboekjes van eet!verleden. Dit Romeinse kookboek schreef Manon Henzen voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de antieke Romeinse keuken als inspiratiebron voor hun kookkunsten willen gebruiken.
Artikel: Speurtocht naar recepten in antieke bronnen
Meer informatie / bestellen

De Javastraat. Biografie van een volksstraatDe Javastraat. Biografie van een volksstraat Atlas Contact – € 19.99

In De Javastraat analyseert Maxime Smit de geschiedenis en de ontwikkelingen omtrent een bijzondere Amsterdamse straat. Sinds kort verkoopt Café Gijs de Rooy het populaire bier van de iets verderop gelegen Brouwerij ’t IJ. Het is tekenend voor het proces van gentrificatie dat de Javastraat doormaakt. In nog geen tien jaar veranderde ze van zorgenkindje in de hipste straat van de stad. Maar het is niet de eerste keer dat de Javastraat ingrijpend verandert. Al sinds de aanleg in 1900 is het er een komen en gaan van bevolkingsgroepen: van arbeiders tot krakers en van gastarbeiders tot hipsters.
Meer informatie / bestellen

De Nazi moordfabriekenDe Nazi moordfabrieken: Chelmno, Belzec, Treblinka en Sobibor. Lantaarn publishers – € 29.99

Dit 280 bladzijden tellende boek over de nazivernietigingskampen in Polen beschrijft de ontstellende methodiek waarmee de nazi’s het uitmoorden van volkeren industrialiseerden. Met ooggetuigenverklaringen, luchtfoto’s en verklaringen van na de oorlog gevangengenomen SS’ers, met gedetailleerde historisch correcte tekeningen van de kampen, waar naar schatting twee miljoen mensen werden vermoord. Inclusief recente archeologische ontdekkingen.
Meer informatie / bestellen

SchaduwkustSchaduwkust. Vier generaties hertekenen de rand van de Waddenzee Atlas Contact – € 19.99

Door de ogen van vier generaties Sijpkens zien we hoe zij als boeren de Waddenzee verdrijven en het kustlandschap naar hun hand zetten. Jonge zonen, soms amper volwassen, pakken de draad op waar hun vaders los moesten laten. Waar overgrootvader, de herenboer Sijpko Sijpkens, was omgeven door een ruime kring aan personeel en dieren, is het rondom de vierde generatie Sijpkens op dezelfde boerderij aan het begin van de eenentwintigste eeuw doodstil. Aan het werk op het land komt bijna geen mensenhand meer te pas.
Meer informatie / bestellen

Rodina. Tussen lethargie en revolutie

https://geschiedenis-winkel.nl/p/rodina/In Rodina reist Arnout Brouwers samen met zijn goede vriend Pasja kriskras door Rusland en treft een land in beweging aan. De liberale democratie verliest wereldwijd terrein en om ons heen zien we de opkomst van autoritair leiderschap waarbinnen het begrip ‘democratie’ almaar wordt opgerekt. De autoritaire leider speelt op veel schaakborden tegelijk om zijn volk vrij genoeg te laten zijn om te kunnen genieten, maar niet vrij genoeg om in opstand te komen of de machtsverhoudingen te verstoren. In Rusland wedijveren – onder de bovenlaag van stabiliteit – verval met vernieuwing, dranklust met de behoefte aan een normaal leven.
Meer informatie / bestellen


‘Allen zijn welkom’. Ontmoetingsplaatsen in de Lage Landen rond 1900

 ‘Allen zijn welkom’Het Museumplein in Amsterdam trok 125 jaar geleden duizenden bezoekers die er naar sportwedstrijden kwamen kijken. De wereldtentoonstellingen op het plein waren nog veel populairder. Honderd meter verderop zaten op mooie zomeravonden liefhebbers van klassieke muziek in de tuin van het Concertgebouw naar een uitvoering te luisteren. Weer anderen woonden een spiritistische seance of een samenkomst van het Leger des Heils bij, of zochten een café of winkelgalerij op.
Meer informatie / bestellen

Verzwegen Zeeheld. Jacob Benckes (1637-1677) en zijn wereld

Verzwegen Zeeheld Jacob Benckes (1637-1677) en zijn wereldOver Jacob Benckes was weinig bekend en zijn positie op de oorlogsvloot was een mysterie: Hoewel hij geen hoofdofficiersrang had, werd hij drie keer uitgezonden als leider van belangrijke missies. Verzwegen zeeheld werpt nieuw licht op de herovering van Nieuw-Nederland in 1673, het belangrijkste wapenfeit van Jacob Benckes, dat hem in de geschiedschrijving echter nooit is toegekend. Hij is de laatste vertegenwoordiger genoemd van de agressieve Nederlandse zeemacht uit de zeventiende eeuw.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 5 | Signalementen week 7 >>>

×