Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 5) – 2018

4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 4 | Signalementen week 6 >>>

Selectie week 5, 2018

Ooggetuigen van de watersnood 1953Ooggetuigen van de watersnood 1953 Boom – € 24.90

Bijna tweeduizend doden en grote delen van Zuidwest-Nederland onder water: 65 jaar geleden vond de grootste ramp uit de naoorlogse geschiedenis van Nederland plaats. Dit boek bevat het relaas van vijftien ooggetuigen. Direct na de Watersnoodramp schreef de burgemeester van Battenoord een verslag, gebaseerd op zijn ervaringen en die van vijftien anderen. Aan de hand van dit document laat historicus Willem van der Ham zien dat de situatie in Battenoord representatief was voor de ontwikkelingen overal in het rampgebied
Voorpublicatie: ‘Er staat iets verschrikkelijks te gebeuren!’
Meer informatie / bestellen

Transgender in NederlandTransgender in Nederland. Een buitengewone geschiedenis Boom – € 24.90

Historicus Alex Bakker beschrijft voor het eerst de geschiedenis van transgenders in Nederland en laat hen – van de oudste pioniers tot de jongste genderkinderen – zelf aan het woord. Alleen al in Nederland veranderen daarom elk jaar enkele duizenden mensen van geslacht. Nederland heeft nu al ruim zestig jaar ervaring met transgenderzorg en loopt daarmee voorop in de wereld.
Voorpublicatie: Transgender in Nederland
Meer informatie / bestellen

Jacob van Lennep - Een bezielde schavuitJacob van Lennep. Een bezielde schavuit Balans – € 39.95

Jacob van Lennep, gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend. Hij leidde een fascinerend leven, gespleten tussen de bedrukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd. Als telg uit een voorname Amsterdamse familie voelde hij de last daarvan op zich drukken. Want iemand van zijn afkomst moest zich conformeren, en dat lag hem niet. Al op zijn negentiende verwekte hij een buitenechtelijk kind. Toen hij 32 was, ging hij ervandoor met een nieuwe liefde en liet zijn vrouw met vier kinderen achter. Zijn vader kon hem nog net tegenhouden.
Bespreking: Een bezielde schavuit
Meer informatie / bestellen

Bep Voskuijl, het zwijgen voorbijBep Voskuijl, het zwijgen voorbij Voskuijl Producties – € 19.95

De families die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het wereldberoemde Achterhuis ondergedoken zaten, werden van buitenaf ondersteund door een aantal helpers. Eén van hen was Bep Voskuijl, een jonge kantoorbediende. Hoewel Anne Frank in haar dagboek aangeeft zeer op Bep Voskuijl (Elli Vossen in de populaire, niet-wetenschappelijke editie van het dagboek van Anne Frank) gesteld te zijn, is haar rol in de geschiedenis onderbelicht gebleven – tot nu.
Voorpublicatie: Het zwijgen voorbij
Meer informatie / bestellen

Bahia, Recief en ander ongeriefBahia, Recief en ander ongerief Primavera Pers – € 19.50

Het einde van het Nederlandse tijdperk in Brazilië
In dit boek lezen we het verslag van een Portugese admiraal, Francisco de Brito Freire, over de periode 1621 tot 1638. Met veel gevoel voor detail en sociale omstandigheden beschrijft hij de aanhoudende oorlogen, bezettingen en slachtpartijen. De persoon van Johan Maurits spaart hij niet. Het was De Brito Freire die uiteindelijk op 26 januari 1654 het Hollandse kapersnest Recife (destijds ook gespeld als Recief) tot overgave dwong.
Voorpublicatie: Het einde van het Nederlandse tijdperk in Brazilië
Meer informatie / bestellen

De 102.000 namenDe 102.000 namen (herinneringscentrum Kamp Westerbork) Boom – € 75.00

In 2018 verschijnt een nieuw geschreven monument van de Joden, Sinti en Roma die tijdens de Duitse bezetting zijn weggevoerd en vermoord: De 102.000 namen. In samenwerking met het Digitaal Joods Monument van het Joods Historisch Museum zijn de gegevens gecontroleerd.
Artikel: Boek met alle namen van vermoorde Joden, Sinti en Roma
Meer informatie / bestellen

De tatoeëerder van AuschwitzDe tatoeëerder van Auschwitz HarperCollins – € 19.99

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie.
Meer informatie / bestellen

1968. You Say You Want a Revolution

1968 You Say You Want a RevolutionHet jaar 1968 behoort tot de iconische jaren van de twintigste eeuw. Het is een kanteljaar, waarin alles mogelijk lijkt. 1968 is het jaar van de Meirevolutie in Parijs, de Praagse Lente, het verzet tegen de oorlog in Vietnam, het bloedbad van My Lai, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy, de Yippies bij de Democratische conventie in Chicago, de zwarte handschoenen bij de Olympische Spelen in Mexico en Amsterdam als ‘magies centrum’.
Over de hele wereld komen jongeren in opstand tegen de gevestigde orde.
Meer informatie / bestellen

Churchill’s ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering

Churchill's ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoeringHoe een handvol merkwaardige uitvinders hielp om de nazi’s ten val te brengen
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd in 1939 een ultrageheime organisatie opgericht in Londen. Haar doel was het schijnbaar onoverwinnelijke leger van Hitler een halt toe te roepen door spectaculaire sabotageacties. De guerrillacampagne die hieruit volgde, was minstens zo buitengewoon als de mannen die ervoor verantwoordelijk waren.
Meer informatie / bestellen

Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely

Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony's ChocolonelyAls drie journalisten iets willen doen aan de hartverscheurende situatie van twee miljoen kindslaven op Afrikaanse cacaoplantages, komen ze er al snel achter dat een aanklacht tegen machtige westerse chocoladeproducenten weinig zin heeft. Ze besluiten zichzelf aan te klagen, als gewetenloze chocoladeconsumenten. Wanneer de rechter hen vrijspreekt, weten ze dat het tijd is voor een onorthodoxe aanpak: ze gaan zélf slaafvrije chocolade maken.
Meer informatie / bestellen

De mooiste stadsgezichten van Leeuwarden

De mooiste stadsgezichten van LeeuwardenIn 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Het Historisch Centrum Leeuwarden(HCL) grijpt dit jaar aan om een selectie van de fraaiste schilderijen, prenten en tekeningen van de Friese hoofdstad vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot nu aan het publiek te presenteren. Nooit eerder werden zoveel stadsgezichten samengebracht.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 4

×