Dark
Light

Wereldwonder Nikola Tesla leest een boek, 1899

Auteur:
1 minuut leestijd
Nikola Tesla leest een boek in zijn laboratorium
Nikola Tesla leest een boek in zijn laboratorium

Wetenschapper Nikola Tesla is (onder veel meer) de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de eerste functionele inductiemotor.

Nikola Tesla leest een boek in zijn laboratorium
Nikola Tesla leest een boek in zijn laboratorium
De Kroatisch-Servische ingenieur zag mogelijkheden in wisselstroom, een elektrische stroom die regelmatig van richting wisselde. Deze stroom creëerde een draaiend magnetisch veld waarmee een motor kon worden aangedreven. In Tesla’s tijd werd wisselstroom vanwege een hoog voltage nog als erg gevaarlijk gezien.

In 1882 vertrok Tesla naar Parijs waar hij bij de Continentale Edison Maatschappij ging werken. Een jaar later bouwde hij, terwijl hij voor een project in Straatsburg was, zijn eerste inductiemotor. Deze maakte gebruik van generatoren, dynamo’s en transformators die het voltage verminderden zonder dat de frequentie van de wisselstroom veranderde.

Bovenstaande foto is beroemd. Te zien is hoe Nikola Tesla in zijn laboratorium een boek leest bij licht van kunstmatig opgewekte bliksem. Hiernaast nog een tweede, wat minder bekende, foto.

Lees ook: Nikola Tesla (1856-1943)




Nikola Tesla: Great Minds

https://youtu.be/pPnGvjmIgZA

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×