Week van de koloniale geschiedenis

Wereldwonder Nikola Tesla leest een boek, 1899

Wetenschapper Nikola Tesla is (onder veel meer) de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de eerste functionele inductiemotor.

Nikola Tesla leest een boek in zijn laboratorium
Nikola Tesla leest een boek in zijn laboratorium
De Kroatisch-Servische ingenieur zag mogelijkheden in wisselstroom, een elektrische stroom die regelmatig van richting wisselde. Deze stroom creëerde een draaiend magnetisch veld waarmee een motor kon worden aangedreven. In Tesla’s tijd werd wisselstroom vanwege een hoog voltage nog als erg gevaarlijk gezien.

In 1882 vertrok Tesla naar Parijs waar hij bij de Continentale Edison Maatschappij ging werken. Een jaar later bouwde hij, terwijl hij voor een project in Straatsburg was, zijn eerste inductiemotor. Deze maakte gebruik van generatoren, dynamo’s en transformators die het voltage verminderden zonder dat de frequentie van de wisselstroom veranderde.

Bovenstaande foto is beroemd. Te zien is hoe Nikola Tesla in zijn laboratorium een boek leest bij licht van kunstmatig opgewekte bliksem. Hiernaast nog een tweede, wat minder bekende, foto.

- advertentie -

Lees ook: Nikola Tesla (1856-1943)
Nikola Tesla: Great Minds

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: