Dark
Light

Nostradamus (1503-1566) – Ziener en astroloog

Auteur:
3 minuten leestijd
Nostradamus (1503-1566) - Ziener en astroloog
Nostradamus (1503-1566) - Ziener en astroloog

De Franse astroloog Nostradamus is een bekende ziener uit de zestiende eeuw. Hij werd in 1503 geboren werd in het Franse Saint-Rémy-de-Provence en officieel Michel de Nostredame heette.

In zijn vele verzen zou de Franse ziener talloze gebeurtenissen hebben voorspeld zoals de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de opkomst van het communisme en de komst van heersers als Hitler en Napoleon. Lang niet iedereen neemt zijn voorspellingen echter serieus. Veel gehoorde kritiek is dat Nostradamus’ verzen te vaag zijn en daardoor voor velerlei uitleg vatbaar.

Leven

Nostradamus werd geboren als de zoon van een graanhandelaar en had minimaal acht broers en zussen. Zijn moeder was oorspronkelijk joods, zijn vader bekeerde zich rond 1455 tot het katholicisme. Nostradamus zou voornamelijk zijn opgevoed door zijn grootvader, Jean St. Rémy.

Hij studeerde onder meer aan de Universiteit van Avignon en Montpellier en werkte langere tijd als apotheker. Beroemd werd hij vanwege zijn uitvinding van de zogenaamde ‘roze pil’, een pil die de pest zou bestrijden.

De ziener trouwde in 1531 met Henriëtte d’Encausse. Ze baarde hem twee kinderen. In 1534 overleden deze kinderen, net als zijn vrouw. Vermoedelijk stierven de drie aan de pest. Na deze tragische gebeurtenis eiste de familie van zijn overleden vrouw de bruidsschat terug. Nostradamus was kapot van die gebeurtenissen en zwierf zes jaar lang (1538-1544) rond.

In 1547 trouwde de ziener opnieuw. Dan met de rijke weduwe Anne Ponsarde die hem vervolgens zes kinderen baarde, drie zonen en drie dochters.

Voorspellingen

Nostradamus schreef in totaal 942 kwatrijnen, vierregelige verzen waarin in schimmige bewoordingen allerlei voorspellingen worden gedaan. In 1555 completeerde hij het eerste deel van zijn grote werk ‘De Profetieën’. Het werk sloeg in als een bom. Koningin Catherina de Medici ontbood hem aan het hof en sprak lange tijd met de ziener. Ze vroeg hem zelfs een horoscoop te schrijven voor haar kinderen. Haar man, koning Henry II, was overigens niet erg geïnteresseerd in Nostradamus’ voorspellingen.

Geheel ongevaarlijk was het werk van de ziener niet. De autoriteiten in Parijs argwaanden hem en lieten onderzoek doen naar zijn ‘magische praktijken’. Nostradamus zou vervolging van de Inquisitie voor hebben willen zijn door zijn verzen zo onlogisch en chaotische mogelijk samen te bundelen. Dit zodat alleen ingewijden de verzen konden ontcijferen.

Dood

Nostradamus' tombe in de Collegiale St-Laurent in Salon
Nostradamus’ tombe in de Collegiale St-Laurent in Salon
Nostradamus stierf in 1566. Eind juni van dat jaar maakte hij een uitgebreid testament op waarin hij geld naliet aan zijn vrouw, zonen en dochters. In totaal liet de ziener 3444 kronen (25.000 euro) na. Een kolossaal bedrag voor die tijd. In de avond van 1 juli 1566 vertelde hij zijn secretaris, Jean de Chavigny, dat hij de volgende dag niet meer zou leven. De volgende ochtend werd Nostradamus dood aangetroffen.

Nostradamus werd begraven in een Franciscaanse kapel in Salon. Op Nostradamus’ verzoek werd de kist rechtop gezet. Hij wilde niet dat zijn tegenstanders met hun voeten op zijn graf zouden staan. Tijdens de Franse revolutie werd hij herbegraven in de Collégiale St-Laurent.

Nostradamus’ werkwijze

Hoe de Fransman exact aan zijn voorspellingen kwam, is niet geheel duidelijk. Zelf beschrijft hij dat hij zichzelf in trance bracht en visioenen kreeg. Om in deze trance te komen maakte Nostradamus gebruik van etherische oliën. Hij deed deze in een kom met kokend water en besprenkelde zich met dit vocht terwijl hij staarde naar de uit de kom opstijgende dampen en deze diep opsnoof. De visioenen die hij vervolgens kreeg schreef hij op in trefwoorden waarna hij ze met behulp van astrologische berekeningen in definitieve verzen goot.

Meer dan eens schreef Nostradamus dat hij zijn visioenen kreeg van God en diens engelen. De ziener gaf ook aan dat zijn voorspellingen overeenkwamen met de voorspellingen uit het bijbelboek de Openbaringen van Johannes.

Voorspellingen van Nostradamus

Nostradamus: origineel portret door zijn zoon César
Nostradamus: origineel portret door zijn zoon César
Hieronder twee verzen van Nostradamus, met daaronder een verklaring zoals die door veel mensen die geloven in de voorspellingen van de Fransman wordt gegeven.

Dood van koning Hendrik II van Frankrijk
~ Centurie I, kwatrijn 35

De jonge leeuw zal de oude overwinnen.
Op het oorlogsveld in een individueel duel.
Hij zal hem de ogen in een gouden kooi uitsteken.
Bij het derde treffen. Hij sterft vervolgens een vreselijke dood.

Zou op de dood van koning Hendrik II van Frankrijk slaan. Deze liet zich tijdens de trouwdag van zijn zoon op 1 juli 1559 verleiden tot een steekspel met de graaf van Montgomery. Bij het ‘derde treffen’ brak de lans van de graaf. De punt van de lans boorde zich vervolgens in het gouden vizier van de helm van koning Hendrik II, die daardoor een oog kwijtraakte en vervolgens na een pijlijke periode stierf op 10 juli 1559.


Atoombommen op Hirshima en Nagasaki
~ Centurie II, kwatrijn 6

Dicht bij de havens en in twee steden zullen twee plagen zijn,
en nooit werd iets dergelijks aanschouwd.
Honger en pest daarbinnen; buiten worden zij met geweld verdreven:
Zij roepen om hulp tot de grote, onsterfelijke God.

Dit kwatrijn zou slaan op de atoombommen die in 1945 op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid.

Boek: De profetieën van Nostradamus

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×