Oostenrijk jaar in teken van Gustav Klimt

1 minuut leestijd
Gustav Klimt

Gustav Klimt in 1914
Oostenrijk staat in 2012 in het teken van de honderdvijftigste geboortedag van de beroemde kunstenaar Gustav Klimt.

De Kus – Gustav Klimt, 1907-1908
Gustav Klimt (1862-1918) is een van de bekendste Oostenrijkse kunstenaars. Hij werd op 14 juli 1862 geboren in een vrij arm gezin in Baumgarten bij Wenen. In zijn jeugd bezocht hij de kunstnijverheidsschool in Wenen. Zijn eerste grote kunstwerk maakte hij tussen 1886 en 1888. Samen met zijn broer Ernst en Franz Matsch maakte hij toen een plafondschildering in het Burgtheater van Wenen.

Klimt richtte in 1898 de Wiener Secession op. Leden van deze groep zetten zich af tegen de bestaande academische kunstenaarsverenigingen. De Weense groep propageerde onder leiding van Gustav Klimt de Jugenstil.

Zelf was Gustav Klimt duidelijk de meest talentvolle kunstenaar van de Wiener Secession. De Oostenrijker liet zich onder meer inspireren door de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Op zijn beurt inspireerde hij weer kunstenaars als Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Een van de bekendste werken van Klimt is De Kus. In 1905 brak Klimt met de Wiener Secession.

Tentoonstellingen

Naar aanleiding van de honderdvijftigste geboortedag van de kunstenaar worden in Oostenrijk dit jaar een groot aantal Klimt-tentoonstelling gehouden. In Wenen zelf zijn dit jaar maar liefst negen tentoonstellingen te zien. Volgens het Weense bureau voor toerisme zijn in 2012 meer werken van Klimt te zien dan ooit te voren.

Er zijn onder meer tentoonstellingen in het Albertina en het Leopold Museum. Steeds zullen verschillende facetten van het werk van Klimt belicht worden. Het Kunsthistorisch Museum in Wenen zal veel onbekende tekeningen van de kunstenaar exposeren en wil daarnaast aandacht besteden aan de Klimt-decoraties in het museum. Halverwege dit jaar wordt Klimts laatste atelier in Wenen opengesteld voor het publiek.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×