Een op zijde gedrukt boek

Boek van de Maand
1 minuut leestijd
Yusef Komunyakaa, Love in the time of war, Robin Price, 2013
Yusef Komunyakaa, Love in the time of war, Robin Price, 2013

Zijde werd als drager voor drukwerk vroeger vooral gebruikt voor efemere zaken, zoals uitnodigingen, theaterprogramma’s en briefkaarten. Op zijde gedrukte boeken zijn een zeldzaamheid. In de collectie van Museum Meermanno waren reeds vier van deze werken aan te treffen, waaronder een juridisch proefschrift uit 1738 en een miniatuur-uitgave van de werken van Pindarus uit 1754.

Yusef Komunyakaa, Love in the time of war, Robin Price, 2013
Yusef Komunyakaa, Love in the time of war, Robin Price, 2013
Recent kocht het museum een modern op zijde gedrukt boek aan, een werk van de Amerikaanse boekkunstenaar Robin Price. In 2013 voltooide zij Love in the time of war, een cyclus van 25 sonnetten van de Amerikaanse dichter Yusef Komunyakaa. Aanleiding voor de auteur, die eerder schreef over zijn oorlogservaringen in Vietnam, was de inval in Irak door de Verenigde Staten in 2003.

Price legde de lat voor zichzelf nog hoger dan de achttiende-eeuwse drukkers. Zij besloot haar zijden ‘vellen’ eerst met de hand te verven in een donkere aardkleur waarop met lichte pigmenten accenten werden aangebracht. De tekst werd vervolgens in hoogdruk met een zilverkleurige inkt aan één zijde gedrukt, waarna de bladen werden gevouwen en gebonden. Tussen die bladen zijn kleine stukje Japans papier en bedrukt glassine genaaid. Deze geven nog meer kleur en diepte aan de bladen en bovendien, volgens de kunstenaar, wat extra ‘rattle’.

De precieuze bladen zijn gevat in een stevige band met metalen platten waarop fotochemisch het patroon van camouflage-textiel is geëtst: liefde in oorlogstijd.

~ Rickey Tax – Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.

Huis van het Boek is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×