Dark
Light

Ophef in Amsterdam om plaatsing struikelsteen

1 minuut leestijd
Foto van een struikelsteen - cc
Foto van een struikelsteen - cc

In Amsterdam liggen honderden zogenaamde struikelstenen, voor de huizen van Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn vermoord. Onlangs ontstond ophef omdat een Amsterdams echtpaar een rechtszaak tegen de gemeente begon om de steen voor hun woning te verplaatsen.

De stolpersteine (Stilpersteine) moeten de geschiedenis laten voortleven door de slachtoffers een naam te geven. De gedenksteentjes zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen hebben een afmeting van 10x10x10 centimeter en zijn bedekt met een bronskleurig metalen plaatje waarop naam en geboortedatum van het slachtoffer gebeiteld zijn evenals datum en plaats van deportatie en overlijden. In Europa liggen inmiddels zo’n 60.000 steentjes.

Bezwaar

Een Amsterdams echtpaar protesteerde onlangs bij de gemeente over de plaatsing van een steen voor hun woning. Dit leidde ertoe dat de steen werd verplaatst, naar de rand van de stoep, dus verder weg van het huis. De bewoners gaven bij de gemeente aan dat ze het moeilijk vonden om voor de deur geconfronteerd te worden met de naam van de slachtoffers. Ook zouden er vanwege de steen vaak mensen naar binnen komen.

Het protest van het echtpaar riep veel verontwaardiging op bij andere Amsterdammers. Als reactie werden er zelfs bloemen bij de stuikelsteen gelegd en in de Israëlische media werd ook bericht over de kwestie.

Overleden kind

Maandag werd bekend dat de bewoners de strijd inmiddels hebben gestaakt. Tegenover de Volkskrant verklaarde het echtpaar dat ze moeite hadden met de steen vanwege het overlijden van hun kind:

“Wij stoppen met de rechtszaak omdat we geschrokken zijn van de manier waarop dit in de publiciteit is gekomen en de misverstanden die hierdoor nu ontstaan. Door het overlijden van ons kind maakt een Stolpersteine, duidend op ons huis, te veel los. Sinds wij hier wonen, bewaren we een document met de handgeschreven naam van de gedeporteerde bewoner op een prominente plaats in ons huis ter nagedachtenis. Wij vinden de herdenking van alle slachtoffers van de Holocaust zeer belangrijk en doen dit ook blijvend en respectvol. Wij willen niemand kwetsen en vinden het zeer spijtig als dit gebeurd is.”

Boek: Jodenvervolging in Nederland, 1940-1945

×