Dark
Light

Ophef over ‘Pools vernietigingskamp’

Auteur:
1 minuut leestijd

Veel Polen zijn boos op de Amerikaanse president Obama omdat die eerder deze week bij de postume uitreiking van de Medal of Freedom aan de Poolse verzetsstrijder Jan Karski sprak van een “Pools vernietigingskamp”.

Story of a Secret State
Story of a Secret State
Jan Karski (1914-2000) werkte vanaf 1939 onder meer als koerier voor het Poolse verzet. In 1942 brak hij door vijandelijke linies en informeerde hij de geallieerden over de Holocaust. In Amerika werd hij vooral bekend met een boek dat hij in 1944 in een hotelkamer in New York schreef: Story of a Secret State. In dit boek beschreef Karski de verschrikkingen van het naziregime als ooggetuige.

Deze week ontving Karski postuum de Medal of Freedom. In een toespraak bij de uitreiking had president Obama het toen over een “Pools vernietigingskamp”. Veel Polen zijn hier boos over. Volgens de Poolse premier Donald Tusk had de president “Duitse vernietigingskampen in het door nazi’s bezette Polen” moeten zeggen, zodat niet de suggestie werd gewekt dat de vernietigingskampen door de Polen opgericht werden.

Het Witte Huis heeft inmiddels excuses aangeboden. De president zou zich hebben versproken. Premier Tusk wil dat Obama nadrukkelijk zijn spijt betuigt. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski eist zelfs excuses van de VS.

Het merendeel van de zes miljoen Joden die tijdens de Holocaust werden omgebracht, overleed in het door Duitsland bezette Polen. In dit oost-Europese land woonde voor de Tweede Wereldoorlog ook het grootste aantal Joden.

De nazi’s bouwden in Polen verschillende grote vernietigingskampen. In Polen bestaat de langer de angst dat mensen in de toekomst gaan denken dat deze vernietigingskampen op Pools grondgebied ook door Polen werden opgezet en dat dat land uiteindelijk de schuld zal krijgen voor veel misdrijven die tijdens de oorlog zijn begaan. Mede daarom vroeg het Poolse ministerie van Cultuur musea van voormalige concentratiekampen vorig jaar hun internetadres aan te passen. De .pl achter hun websites moet gewijzigd worden in .eu.

×