Dark
Light

Polen wil andere url’s voor nazikampen

Auteur:
1 minuut leestijd

Majdanek – Foto: CC/Philipp P Egli
De Poolse minister van cultuur, Bogdan Zdrojewski, heeft musea van voormalige concentratiekampen gevraagd hun internetadres aan te passen. De .pl achter hun websites moet gewijzigd worden in .eu.

Het merendeel van de zes miljoen Joden die tijdens de Holocaust werden omgebracht, overleed in het door Duitsland bezette Polen.
In dit oost-Europese land woonde voor de tweede Wereldoorlog ook het grootste aantal Joden. De nazi’s bouwden in Polen verschillende grote vernietigingskampen. De Poolse minister vreest dat mensen in de toekomst gaan denken dat deze vernietigingskampen op Pools grondgebied ook door Polen werden opgezet en dat zijn land uiteindelijk de schuld zal krijgen voor veel misdrijven die tijdens de oorlog zijn begaan.

Er zijn in Polen drie grote musea die, als het aan de minister ligt, hun internetadres gaan aanpassen. Deze musea bevinden zich bij de voormalige concentratiekampen Auschwitz-Birkenau, Majdanek en Stutthof.

Polen voert ook campagne om te voorkomen dat er in buitenlandse media gesproken wordt over Poolse vernietigingskampen. In 2007 willigde Unesco een verzoek tot naamsverandering voor Auschwitz in. De VN-organisatie wijzigde de naam Auschwitz Concentration Camp in Auschwitz-Birkenau German Nazi Concentration and Extermination Camp.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×