Max Kohnstamm (1914-2010) – Historicus en diplomaat

1 minuut leestijd
Max Kohnstamm op 94-jarige leeftijd
Max Kohnstamm op 94-jarige leeftijd (CC BY 3.0 - Karin Kohnstamm - wiki)

In Amsterdam is op 20 oktober 2010 op 96-jarige leeftijd Max Kohnstamm overleden. De diplomaat en historicus was een groot voorstander van een verenigd Europa.

Max Kohnstamm werd op 22 mei 1914 geboren in Amsterdam. Dit als jongste kind van de beroemde pedagoog Philip Kohnstamm (1875-1951) en diens echtgenote An Kohnstamm-Kessler. Na geschiedenis te hebben gestudeerd in Amsterdam en Washington werd hij in 1945 privésecretaris van koningin Wilhelmina. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had hij enige tijd gevangen gezeten, onder meer in Kamp Amersfoort.

Na zijn functie als privésecretaris van koningin Wilhelmina was hij van 1948 tot 1952 diplomaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aanvankelijk als hoofd van de ‘Duitse afdeling’, later hield hij zich met Europese zaken bezig.

In 1952 werd Max Kohnstamm secretaris van de Hoge Autoriteit van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), een organisatie die de eerste aanzet was voor de oprichting van de Europese Unie. Kohnstamm was een overtuigd Europeaan. Van 1976 tot 1981 was hij de eerste president van het Europees Universitair Instituut in Florence.

In 1987 ontving Kohnstamm, vanwege zijn bijdrage aan de Europese integratie, de Jean Monnetprijs. Kohnstamm had zelf jarenlang samengewerkt met de naamgever van deze prijs: Jean Monnet (1888-1979), een Franse politicus die aan de basis stond van de oprichting van de EGKS.

Max Kohnstamm was onder meer Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau en peetoom van prins Constantijn.

Boek: Diep spel – de Europese dagboeken van Max Kohnstamm

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×