Oudste nog bestaande foto van een Amerikaanse president onder de hamer

Bij veilingbuis Sotheby’s in New York wordt begin oktober een foto van de Amerikaanse president John Quincy Adams geveild. De foto is gemaakt in maart 1843 en het gaat daarmee om de oudste nog bestaande foto van een Amerikaanse president. Verwacht wordt dat de foto ongeveer 250.000 dollar opbrengt.

John Quincy Adams (1767-1848) was de zesde president van de Verenigde Staten. Zijn presidentschap was weinig succesvol. Adams, zoon van president John Adams, werd voortdurend dwarsgezeten door het Congres. Vóór zijn presidentschap was hij onder meer ambassadeur in Nederland, Portugal en Pruisen.

De te veilen foto werd in maart 1843 gemaakt door Philip Haas, in een portretstudio in Washington. Adams was op dat moment overigens al niet meer in functie: zijn presidentschap liep van 1825 tot 1829. Maar toen de foto gemaakt werd was hij nog wel politiek actief, als congreslid voor de staat Massachusetts. De foto van Adams heeft een afmeting van ongeveer 13 bij 13 centimeter. Het gaat om een zogenaamde daguerreotype.

John Quincy Adams in 1843 (Sotheby's)
John Quincy Adams in 1843 (Sotheby’s)

William Henry Harrison

Er is wel eens beweerd dat het om de oudste foto van een Amerikaanse president gaat, maar dat is niet waar. Wel is het de oudste nog bestaande foto van een president. In 1841, twee jaar voor Adams, liet William Henry Harrison al een foto van zichzelf maken, tijdens zijn inauguratie als negende president van de Verenigde Staten. De president stierf 32 dagen na zijn inauguratie. De foto ging verloren, maar er bestaat nog wel een kopie. Die werd echter ‘pas’ rond 1850 gemaakt.

- advertentie -

In 1842 zou John Quincy Adams ook al eens op de foto zijn gegaan, maar die print bestaat ook niet meer. Bovenstaande foto is daarmee officieel de oudste nog bestaande foto van een Amerikaanse president. Adams was zeer gefascineerd door het nieuwe medium van de fotografie en schreef erover in zijn dagboek op 8 en 16 maart 1843.

Bekijk ook: De oudst bekende foto van een presidentiële inauguratie (1857)
Boek: Alle 45 Amerikaanse presidenten

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: