Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Hoornse schilder Jan Albertsz Rotius op 42-jarige leeftijd overleed. Het Westfries Museum heeft naar aanleiding van dat feit een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd waarin kennisgemaakt kan worden met het werk van de meesterschilder, volgens het museum de allerbeste schilder die Hoorn ooit heeft gekend.
Jan Albertsz Rotius (1624-1666) was gespecialiseerd in de portretkunst en voornamelijk werkzaam in West-Friesland. Hij werd vooral bekend met de schuttersstukken die hij schilderde voor de Nieuwe en Oude Doelen te Hoorn. Deze zijn te bewonderen in het het Westfries Museum.
Het museum, dat bewonderend spreekt van de ‘Rembrandt van Hoorn’, heeft voor de tentoonstelling werken uit binnen- en buitenland bijeengebracht. De tentoonstelling bevat ook een nieuwe aanwinst van het museum: een Keukenstuk van Rotius dat aangekocht kon worden dankzij een bijdrage van de Vereniging Rembrandt. Bijzonder is dat op dit schilderij niet alleen gevogelte, een mand met vlees en kolen tot in de fijnste details geschilderd, zijn te zien, maar ook een keukenmeid. Haar portret en haar manier van kijken vertonen volgens het museum duidelijk verwantschap met enkele van de portretten van Rotius.
Museumdirecteur Ad Geerdink over de kunstenaar en de tentoonstelling:
“In de schilderijen van Rotius valt veel meer te zien dan je denkt. Als je maar goed kijkt! De bijzondere audiotour die we bij expositie hebben gemaakt helpt je daarbij. Twaalf bekende Nederlanders gaan ieder vanuit hun eigen achtergrond ‘in gesprek’ met de mensen die Rotius portretteerde.”
Personen die in de audiotour te horen zijn, zijn bijvoorbeeld kok Pierre Wind die ingaat op het Keukenstuk, de New Yorkse jetsetkapper Christiaan Houtenbos die het kapsel van de geportretteerde Grietje Veen recenseert en kunsthistoricus Rudi Ekkart die stilstaat bij de schilderkundige kwaliteit van een portret van de familie Sonck.
De overzichtstentoonstelling loopt van 23 april tot 4 december 2016.