De zondag voor Pasen (de laatste zondag van de vastenperiode) staat bekend als Palmzondag, ook wel Palmpasen of Passiezondag. Het is de eerste dag van de zogeheten Goede Week, waarin het lijden, sterven en de verrijzen van Jezus Christus worden herdacht.
Tijdens Palmpasen wordt specifiek stilgestaan bij de intocht van Jezus in Jeruzalem per ezel. Langs de weg stonden tijdens deze intrede mensen die Jezus jubelend verwelkomden. Deze gebeurtenis wordt onder meer beschreven in het evangelie van Markus.
Velen spreidden hun mantels uit op de weg, anderen spreidden takken met bladeren uit, die ze in het veld afhakten. Allen die voor Hem uit liepen of achter Hem aan kwamen, riepen luidkeels: ‘Hosanna! Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer. Gezegend het komende koninkrijk van onze vader David. Hosanna in de hoogste hemel!’ Hij trok Jeruzalem in en ging naar de tempel.Markus 11: 8-11a (NBV21)
Hosanna betekent letterlijk iets als ‘Help nu!’ of ‘Help toch!’. In het christendom wordt het woord vooral geassocieerd met Jezus’ intocht in Jeruzalem, maar de term is veel ouder. De uitroep ‘Hosanna, gezegend Hij die komt in de naam van de Heer’ was oorspronkelijk een priesterlijke zegen, die al eeuwenlang werd uitgesproken over pelgrims die de heilige stad naderden.
Binnen de Katholieke Kerk wordt Palmpasen traditioneel vaak gevierd met de zegening van palmtakken of takjes van buxusplanten danwel coniferen. Tijdens de katholieke viering van Palmpasen wordt als evangelielezing verder het hele lijdensverhaal van Jezus gelezen.

Palmpasenstok
Kinderen maken tijdens of vlak voorafgaand aan Palmpasen vaak een palmpasenstok. Deze bestaat uit een kruis met daarop verschillende vaste attributen. Het kruis zelf staat symbool voor Jezus’ kruisdood en de palmtakken op de stok verwijzen naar de intocht van Jezus in Jeruzalem. Andere onderdelen die men vaak op de palmpasenstok aantreft:
- Haan van brood (als symbool voor het Laatste Avondmaal en Witte Donderdag)
- Eieren (symbool voor nieuw leven, wanneer er 12 gebruikt worden staan deze ook symbool voor de 12 apostelen)
- Dertig rozijnen (voor de 30 zilverlingen die Judas ontving nadat hij Jezus had verraden)
- Mandarijn (symbool voor de spons met zure wijn die Jezus kreeg toen hij dorst had aan het kruis)
- Vijf rode propjes van crêpepapier (Jezus’ kruiswonden)
- Wit crêpepapier (symbool van de verrijzenis)
- Een krans (als symbool voor het koninkrijk van God)
Na afloop van de viering worden de palmpasenstokken soms weggegeven aan ouderen of zieken in de parochie of gemeente. De traditie van het versieren van de palmpasenstok komt zowel binnen katholieke parochies als protestantse gemeenten voor.
Kruisigt Hem!
Voor veel gelovigen is Palmzondag een ingewikkelde dag. Enerzijds is er vreugde om de feestelijke intocht van Jezus, maar aan het begin van deze Goede Week kijkt men ook al vooruit naar de lijdensweg die komen gaat. Tijdens Palmpasen juicht de menigte Jezus nog toe en wordt hij onder luid Hosanna-geroep in de stad verwelkomd. Enkele dagen later zal echter het ‘Kruisigt Hem!’ klinken.