Pieter-Jozef Verhaghen, in het spoor van Rubens

Lot en zijn dochters, P.J. Verhaghen (detail)
In Museum M in Leuven is de komende maanden een tentoonstelling te zien over Pieter-Jozef Verhaghen (1728-1811). Het is tweehonderd jaar geleden dat deze Vlaams schilder overleed.

Titel van de tentoonstellling luidt Pieter-Jozef Verhaghen, In het spoor van Rubens. De Vlaming schilderde dan ook zijn leven lang in de stijl van Pieter Paul Rubens (1577-1640).

Pieter-Jozef Verhaghen werd in 1728 geboren in Aarschot. Hij wordt vaak gezien als de laatste schilder uit de school van Rubens.

- advertentie -Landelijk tafereel, P.J. Verhaghen (Afbeeldingen: Museum M)

Hij schilderde grote historiestukken met religieuze en mythologische thema’s. Verhaghen werkte onder meer in opdracht van kerken en abdijen. In zijn tijd was Verhaghen een van de weinige Vlaamse schilders die internationaal doorbraken. Hij werkte onder meer als schilder voor keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. De toelage die hij van deze keizerin stelde hem in staat naar Italië en Wenen te reizen. Dit gaf hem ook in Brabant een groot prestige waardoor hij veel opdrachten kreeg van burgerlijke en kerkelijke overheden. In veel Brabantse kerken zijn dan ook een of meerdere grote altaarstukken van zijn hand te vinden.

De markt waarvoor hij werkte werd tegen het eind van de achttiende eeuw echter steeds kleiner. Dit onder meer door de afschaffing van de reguliere geestelijken in 1783, de onrust van de Brabantse Omwenteling (1789-1790) en uiteindelijk de komst van de Fransen. In de negentiende eeuw waren grote religieuze historiestukken niet meer zo populair.

Drie locaties

De komende maanden wordt op drie locaties uitgebreid stilgestaan bij het leven en werk van de Vlaamse kunstenaar. Museum M in Leuven focust in een grote tentoonstelling op Verhaghen als kunstenaar en illustreert de evolutie van zijn kunst. Deze tentoonstelling loopt tot en met 25 september 2011.

Tot diezelfde datum toont museum Parkabdij, in de norbertijnenabdij Heverlee, verschillende werken van Verhaghen in situ. De parkabdij brengt het verhaal van Verhaghen en zijn belangrijkste opdrachtgevers: de Norbertijnen. De abdij bezit, samen met M, een van de belangrijkste collecties van Verhaghen.

Tot slot brengt museum Aarschot het verhaal van de mens Verhaghen. Dit aan de hand van originele brieven, documenten en kunstwerken. Deze laatste tentoonstelling is nog te zien tot en met 12 juni.

- advertentie -

Archiefstukken:

 • ‘Geld stinkt niet’

  ‘Geld stinkt niet’

  Aardig is dat openbare afwateringsplaatsen in diverse landen, in de volksmond, vernoemd zijn naar keizer Vespasianus: de vespaciennes in Frankrijk, vespasiani in Italië en vespasiene in Roemenië. Lees verder »
 • Sinaasappel, China’s appel

  Sinaasappel, China’s appel

  De sinaasappel is niet vernoemd naar sinas maar naar China. Het Nederlandse woord is afgeleid van het Franse pomme de Sine dat China-appel betekent. Lees verder »
 • De JOVD in de jaren tachtig

  Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt deze week het boek 'De weg naar de macht. Een kroniek van de JOVD 1949-2015' van politiek historicus Ewout Klei. Een voorpublicatie op Historiek. Lees verder »
 • Vechten tegen de bierkaai?

  Vechten tegen de bierkaai?

  Vechten van de bierkaai, vrijwel iedereen weet wat die uitdrukking betekent. Wie vecht tegen de bierkaai gaat een op voorhand verloren strijd aan. Waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan? Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister