Pieter-Jozef Verhaghen, in het spoor van Rubens

Lot en zijn dochters, P.J. Verhaghen (detail)
In Museum M in Leuven is de komende maanden een tentoonstelling te zien over Pieter-Jozef Verhaghen (1728-1811). Het is tweehonderd jaar geleden dat deze Vlaams schilder overleed.

Titel van de tentoonstellling luidt Pieter-Jozef Verhaghen, In het spoor van Rubens. De Vlaming schilderde dan ook zijn leven lang in de stijl van Pieter Paul Rubens (1577-1640).

Pieter-Jozef Verhaghen werd in 1728 geboren in Aarschot. Hij wordt vaak gezien als de laatste schilder uit de school van Rubens.

- advertentie -Landelijk tafereel, P.J. Verhaghen (Afbeeldingen: Museum M)

Hij schilderde grote historiestukken met religieuze en mythologische thema’s. Verhaghen werkte onder meer in opdracht van kerken en abdijen. In zijn tijd was Verhaghen een van de weinige Vlaamse schilders die internationaal doorbraken. Hij werkte onder meer als schilder voor keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. De toelage die hij van deze keizerin stelde hem in staat naar Italië en Wenen te reizen. Dit gaf hem ook in Brabant een groot prestige waardoor hij veel opdrachten kreeg van burgerlijke en kerkelijke overheden. In veel Brabantse kerken zijn dan ook een of meerdere grote altaarstukken van zijn hand te vinden.

De markt waarvoor hij werkte werd tegen het eind van de achttiende eeuw echter steeds kleiner. Dit onder meer door de afschaffing van de reguliere geestelijken in 1783, de onrust van de Brabantse Omwenteling (1789-1790) en uiteindelijk de komst van de Fransen. In de negentiende eeuw waren grote religieuze historiestukken niet meer zo populair.

Drie locaties

De komende maanden wordt op drie locaties uitgebreid stilgestaan bij het leven en werk van de Vlaamse kunstenaar. Museum M in Leuven focust in een grote tentoonstelling op Verhaghen als kunstenaar en illustreert de evolutie van zijn kunst. Deze tentoonstelling loopt tot en met 25 september 2011.

Tot diezelfde datum toont museum Parkabdij, in de norbertijnenabdij Heverlee, verschillende werken van Verhaghen in situ. De parkabdij brengt het verhaal van Verhaghen en zijn belangrijkste opdrachtgevers: de Norbertijnen. De abdij bezit, samen met M, een van de belangrijkste collecties van Verhaghen.

Tot slot brengt museum Aarschot het verhaal van de mens Verhaghen. Dit aan de hand van originele brieven, documenten en kunstwerken. Deze laatste tentoonstelling is nog te zien tot en met 12 juni.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: