Dark
Light

Prehistorische graven ontdekt bij aanleg Hanzelijn

2 minuten leestijd

Archeologen van ProRail hebben bij de aanleg van de Hanzelijn bij Hattemerbroek een ruim 4200 jaar oud graf ontdekt. Het bedrijf heeft dat woensdag bekendgemaakt naar aanleiding van de publicatie van een boek over het archeologisch onderzoek rond de Hanzelijn.

In Hattemerbroek zijn bij de aanleg van het spoortraject in totaal twee prehistorische graven gevonden. Het eerste graf stamt uit de zogenaamde Enkelgrafcultuur en dateert vermoedelijk uit circa 2800-2400 v.Chr. aangezien er een beker gevonden is uit die tijd. Gedacht wordt aan een kindgraf aangezien het een vlakgraf is en de beker klein van omvang. ProRail:

“Het tweede graf biedt een uniek kijkje in de relaties van de steentijdmens. Het graf is met zeer veel zorg omkleed en moet een gedenkwaardige begrafenis zijn geweest. Het draagt kenmerken van de Klokbekercultuur en dateert daarom waarschijnlijk uit de periode 2459-2203 v. Chr.”

Deze overledene blijk te zijn begraven in een kuil waarvan de randen zijn afgezet met houten planken. Archeologen denken dat op de bodem een rieten mat gelegen waarop de bloemen van moerasspirea zijn gelegd. ProRail:

“Gezien de hoeveelheid pollen in de kuil moeten dit veel bloemen zijn geweest en verondersteld mag worden dat de bodem daar geheel mee bedekt was. Naast de bloemen van de moerasspirea zijn in het graf ook pollen aangetroffen die sterk lijken op hennep (Cannabis Sativa). Archeologen houden een slag om de arm aangezien het de eerste henneppollen in Nederland zouden zijn.”

Aan beide planten wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven. Moerasspirea werkt koortsverlagend en Cannabis (medicinaal) wordt tegenwoordig onder andere gebruikt bij chronische pijn. Of de persoon in het graf overleed door een ziekte is echter de vraag. Aangezien in het graf ook pollen van gerst en/of tarwe zijn gevonden, kan het ook zijn dat de planten als voedsel aan de overledene waren meegegeven.

Sieraden

Er zijn daarnaast barnstenen voorwerpen gevonden (kralen, knopen en hangers) die mogelijk deel uitmaakten van enkele sieraden. Elf stukken die bij het hoofd lagen worden geassocieerd met een hoofddeksel, aangezien de kralen parallel lagen aan elkaar. Drie stuks barnsteen rond het middel maakten mogelijk deel uit van een gordel of riem en verder lagen in het graf een mesje van vuursteen en twee zogeheten klokbekers. Deze week is een boek over het archeologisch onderzoek rond de Hanzelijn overhandigd aan de archeoloog van de regio Noord-Veluwe.

×