Jaren geleden kondigde de Amerikaanse president Barack Obama al eens aan dat hij graag een bezoek zou brengen aan Hiroshima, de Japanse stad die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen werd vernietigd door een aanval met de atoombom. Gisteren was het zover en legde Obama, als eerste Amerikaanse president ooit, een krans bij het monument in Hiroshima.
Vorige maand bracht John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, al een bezoek aan het oorlogsmonument. Net als de minster maakte president Obama tijdens zijn bezoek ook geen excuses voor het bombardement. Hij gaf aan te zijn gekomen om de doden te eren en riep in een toespraak op tot het verminderen van de wereldwijde voorraden van kernwapens. Wat dat aangaat had hij dezelfde boodschap als John Kerry een maand eerder.
De president legde ook een krans bij het monument en had een ontmoeting met overlevenden van het bombardement. Het Amerikaanse bezoek wordt beschouwd als een symbool van de alliantie tussen de twee landen.

Hiroshima 1945
Op 6 augustus 1945 vloog de Amerikaanse piloot Paul Tibbets met zijn bommenwerper naar de Japanse stad om daar de atoombom genaamd Little Boy te laten vallen. Een minuut later bevond de bom zich ongeveer vijfhonderd meter boven de stad en explodeerde hij.
De schade die Little Boy aanrichtte was enorm. De Japanse stad en haar omgeving werden vrijwel volledig weggevaagd. Hoeveel mensen er precies omkwamen is nooit helemaal duidelijk geworden. Geschat wordt dat bij het bombardement zeker 140.000 mensen om het leven kwamen. Drie dagen na het bombardement op Hiroshima werd er nog een atoombom boven de Japanse stad Nagasaki tot ontploffing gebracht. Daarbij vielen zo’n 75.000 doden. Zes dagen hierna gaf Japan zich over en kwam er officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog.
Lees ook: De wereld maakt kennis met de atoombom
…en bekijk: De atoombom door de ogen van een kind | animatie
Boek: Een geschiedenis van Japan. Van samurai tot soft power