‘Prins Bernhard mengde zich in fregattendeal’

1 minuut leestijd

Prins Bernhard (CC BY 3.0 – Sander Lamme – wiki)
Prins Bernhard schond in 1994 zijn afspraak met de Nederlandse regering om al zijn zakelijke activiteiten te staken. Dat staat in de deze week verschenen biografie van Neelie Kroes.

In 1976 besloot het kabinet Den Uyl dat prins Bernhard al zijn zakelijke activiteiten moest staken. Ook werd de prins ontheven van zijn voornaamste militaire functies. De naam van de prins was namelijk in verband gebracht met een groot corruptieschandaal, de zogenaamde Lockheed-affaire.

Prins Bernhard zou 1,1 miljoen dollar aan steekpenningen hebben ontvangen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed. Een zogenaamde Commissie van Drie onderzocht de zaak. Uiteindelijk werd besloten de prins niet strafrechtelijk te vervolgen. Wel moest hij erkennen fouten te hebben gemaakt en hij moest dus al zijn zakelijke activiteiten staken. Zo moest hij bijvoorbeeld stoppen met zijn commissariaten, onder meer bij Fokker.

Volgens de schrijvers van de biografie van Eurocommissaris Neelie Kroes, Stan de Jong en Koen Voskuil, hield de prins zich echter niet aan deze afspraak. In 1994 zou de prins zich bemoeid hebben met de verkoop van Nederlandse marinefregatten aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Neelie Kroes was in deze periode voorzitter van het Netherlands Marine Consortium en regelde volgens de auteurs een ontmoeting tussen een sjeik van de Verenigde Arabische Emiraten en prins Bernhard. De prins zou zich tijdens deze ontmoeting niet alleen bemoeid hebben met de verkoop van fregatten maar ook vliegtuigen van het destijds noodlijdende Fokker hebben aangeprezen.

Of prins Bernhard in de jaren negentig toestemming had gevraagd aan het kabinet Kok om zich te mengen in de verkoop van de fregatten is niet bekend. Volgens het AD heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) die vraag niet willen beantwoorden omdat het om “een onderwerp van historisch onderzoek” gaat.

De biografie van Neelie Kroes is deze week verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×