Prinsenhof toont eerste druk Delftse stadsplattegrond uit 1678

1 minuut leestijd
Kaert Figuratief - 1678 (lijst) 1703 (kaart) - Steven de Swart - Museum Prinsenhof Delft
Kaert Figuratief - 1678 (lijst) 1703 (kaart) - Steven de Swart - Museum Prinsenhof Delft

In een nieuwe tentoonstelling van Museum Prinsenhof Delft is een unieke, eerste druk te zien van de plattegrond van de ‘Kaert Figuratief’ (1678). Deze belangrijke zeventiende-eeuwse Delftse stadsplattegrond uit de collectie van Archief Delft wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse cartografie.

Dit jaar is het 340 jaar geleden dat oud-burgemeester en stadshistoricus Dirck van Bleyswijck van het Delftse stadsbestuur de opdracht kreeg om een nieuwe stadsplattegrond plus randprenten van Delft te laten maken. Deze zogenaamde Kaert Figuratief toont Delft in een periode van grote bloei, toen onder meer schepen van de Delftse VOC kamer naar Indië voeren, Anthonie van Leeuwenhoek zijn wetenschappelijke ontdekkingen deed en Delfts Blauw bezig was de wereld te veroveren. Het Delftse stadsbestuur was trots op zijn stad en de kaart diende dan ook ter promotie van Delft, tot ver buiten de stadsgrenzen.

Het formaat van een complete Kaert Figuratief meet een indrukwekkende 185 bij 205 cm. De kaart is meer dan alleen een stadsplattegrond, het toont ook de gebouwen en monumenten waar men trots op was en die nu nog steeds het aangezicht van de stad bepalen. De Kaert Figuratief heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het beeld van Delft als ‘parel uit de Gouden Eeuw’ en toont de stad op haar mooist.

Conservator David de Haan met Wethouder Ferrie Förster bij de complete Kaert Figuratief - fotograaf Marco Zwinkels
Conservator David de Haan met Wethouder Ferrie Förster bij de complete Kaert Figuratief – fotograaf Marco Zwinkels

De tentoonstelling ‘Delft op de Kaert’ biedt een unieke kijk in de geschiedenis van de Nederlandse cartografie en kunstgeschiedenis.

De plattegrond is recent gerestaureerd en gedigitaliseerd en is speciaal voor de tentoonstelling tijdelijk te bezichtigen. Ook veel van de andere getoonde objecten zijn, vanwege hun kwetsbaarheid slechts zelden te zien voor het publiek.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×