Dark
Light

‘Provofotograaf’ Cor Jaring (77) overleden

1 minuut leestijd
Cor Jaring met zijn pershelm, 1968 - Foto: CC / Anefo / Jac. de Nijs
Cor Jaring met zijn pershelm, 1968 - Foto: CC / Anefo / Jac. de Nijs

Cor Jaring met zijn pershelm, 1968 - Foto: CC / Anefo / Jac. de Nijs
Cor Jaring met zijn pershelm, 1968 – Foto: CC / Anefo / Jac. de Nijs
De bekende Nederlandse fotograaf Cor Jaring is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij werd ook wel de ‘provofotograaf’ genoemd omdat hij in de jaren zestig de ontwikkelingen van de Provobeweging vastlegde.


Cor Jaring was een echte Amsterdammer. Hij werd op 18 december in de hoofdstad geboren. Tijdens zijn militaire dienst kwam Jaring in contact met de fotografie. Hij ging hierna werken als portretfotograaf en werkte daarnaast in de Amsterdamse haven waar hij ook veel foto’s maakte.

Vanaf 1966 werkte Jaring volledig als professioneel fotograaf. Hij werd onder meer bekend als Provofotograaf. Jaring maakte beroemd geworden foto’s tijdens de ongeregeldheden rond het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus en van John Lennon en Yoko Ono tijdens hun zogenaamde Bed-in for Peace in het Amsterdamse Hiltonhotel.

In 1979 ontving de fotograaf de Fotoprijs van Amsterdam. Een maand geleden werd zijn archief overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam. In de zomer van 2015 wijdt deze archiefinstellingen een fototentoonstelling aan de Provobeweging. Het werk van Jaring zal daarin een belangrijke rol spelen.

Foto’s van Cor Jaring in de collectie van Stadsarchief Amsterdam

×