Replica imposante Oranjezaal naar Grote Kerk Den Haag

2 minuten leestijd
Oranjezaal Huis Ten Bosch – Foto: Margareta Svensson (Stichting Huygens Tentoonstelling)

In de Grote Kerk in Den Haag is vanaf april volgend jaar een tentoonstelling te zien over twee belangrijke figuren uit de Gouden Eeuw: Constantijn en Christiaan Huygens. Speciaal voor deze tentoonstelling zal er in de kerk een replica gebouwd worden van de beroemde Oranjezaal uit Huis Ten Bosch. Stichting Huygens Tentoonstelling heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat er een waarheidsgetrouwe replica van de zaal wordt gemaakt. De zaal wordt gezien als één van de hoogtepunten van de Gouden Eeuw en is maar zelden toegankelijk voor het publiek omdat hij zich in het woonhuis van koningin Beatrix bevindt.

Prins Frederik Hendrik, geschilderd door Michiel Jansz. van Mierevelt [atelier], ca. 1640 – Collectie Haags Historisch Museum


Halverwege de zeventiende eeuw werd in opdracht van stadhouder prins Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms het zomerverblijf Huis ten Bosch gebouwd. Nog voordat het woonpaleis klaar was, stierf de prins. Amalia besloot de centrale hal van het gebouw daarop te decoreren als eerbetoon aan haar net overleden echtgenoot. Aan de totstandkoming van de zaal werkten onder meer belangrijke kunstenaars als Caesar van Everdingen, Salomon de Bray, Jan Lievens, Jacob Jordaens en Gerard van Honthorst mee.

De tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens – Een Gouden Erfenis is vanaf 25 april 2013 te zien in de Grote Kerk in Den Haag. Dat de Oranjezaal in deze tentoonstelling over Constantijn en Christiaan Huygens een grote rol speelt is volgens de organisatie niet zo verwonderlijk:

Constantijn was bijna vijfentwintig jaar secretaris van Frederik Hendrik. Als kunstkenner en vertrouweling van het stadhouderlijk paar werd hij nauw betrokken bij de decoratie van de Oranjezaal. Daarnaast onderhield hij het contact met de schilders en regelde de betalingen.

De inrichting van de Oranjezaal werd geleid door Jacob van Kampen en hij werkte daarbij dus nauw samen met Constantijn Huygens. Samen scgreven ze bijvoorbeeld een rouwtekst voor op de koepel en ze ontwikkelden ook samen een lichtplan om het zogenaamde trompe l’oeil (bedrieglijke echt) effect te perfectioneren.

Het nabouwen van de Oranjezaal gebeurt in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD).

Lees ook: Den Haag Hofstad

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×