Dark
Light

Restauratiepremies voor twee Vlaamse molens

1 minuut leestijd

De Patattenmolen – Foto: Donald Vandenbulcke
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim 810.000 euro gereserveerd voor de restauratie van twee beschermde molens in Bruggenhout en Lille.

Voor de restauratie van de zogenaamde Patattenmolen in Opstal (Buggenhout) is een bedrag van ruim 360.000 euro vrijgemaakt. deze molen werd gebouwd in 1816 en staat al sinds 1998 op de lijst van beschermde monumenten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze molen zwaar beschadigd door beschietingen en dat is nog altijd te zien.



Graanwindmolen van Gierle – Foto: Donald Vandenbulcke

In 1921 werd de door wind aangedreven maalinrichting van de molen vervangen door een mechanisch aangedreven installatie. Minister Bourgeois over de toekenning van de restauratiepremie:

De stenen molenromp is als elektromechanische maalderij uniek in het Vlaamse landschap. Dit restauratiedossier omvat de bakstenen molenkuip, de dakdichting van de molen en het plaatsen van nieuw buitenschrijnwerk. In een tweede fase komt de houten vloerconstructie aan bod en zal de maalinrichting met Heemaf- motor als aandrijfmechanisme operationeel gemaakt worden.

‘In Stormen Sterk’

Voor de restauratie van de stenen graanwindmolen ‘In Stormen Sterk’ in Gierle (Lille) is een bedrag van ruim 450.000 euro gereserveerd. Deze molen werd gebouwd in 1837 nadat een orrkaan zijn voorganger, een houten staakmolen, had vernietigd. De molen staat sinds 1981 op de lijst van beschermde monumenten.

De molen heeft het in de loop der tijd zwaar te verduren gehad. In 1940 kreeg de molen te kampen met een brand en in 1977 brak een ijzeren buitenroede af. ‘In Stormen Sterk’ is momenteel hard toe aan een grondige restauratie. Zowel het exterieur als het interieur zullen onder handen genomen worden. Ter voorbereiding van de de restauratiewerkzaamheden zijn in 2009 het gevlucht en de staart al gedemonteerd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie