Ridderzaal in Den Haag

1 minuut leestijd
De Ridderzaal in Den Haag - cc
De Ridderzaal in Den Haag - cc

De Ridderzaal in Den Haag. Gebouw en zaal waar het Nederlands staatshoofd ieder jaar op Prinsjesdag (de derde dinsdag van september) de Troonrede voorleest.

Ridderzaal in 2009 - Foto: CC
Ridderzaal in 2009 – Foto: CC
Onder graaf Willem II (1228-1256) werd een begin gemaakt met de bouw van het pand. Dat was in de dertiende eeuw. Nederlanders kennen het gebouw voornamelijk van de derde dinsdag in september. Prinsjesdag. Ieder jaar wordt daar dan door het staatshoofd, de koning of koningin, in bijzijn van de leden van de Eerste en Tweede Kamer de Troonrede voorgelezen.

Hierin staan de beleidsvoornemens van de regering voor het komende jaar. De Ridderzaal wordt echter niet alleen tijdens Prinsjesdag gebruikt. Ook voor speciale andere gelegenheid gebruikt de regering het gebouw. Bijvoorbeeld tijdens de huldiging van sporters die medailles hebben behaald op de Olympische Spelen.

Oorspronkelijk was de Ridderzaal de feestzaal van het grafelijk kasteel en had het een houten dak. Dit dak werd in 1860 onder leiding van architect Willem Nicolaas Rose afgebroken en vervangen door een stalen constuctie met veel glas. Twaalf jaar later werd dit dak ook vervangen. Ditmaal door een replica van het originele dak. Het portaal en de twee torenspitsen van de Ridderzaal zijn in 1880 tijdens een restauratie door de Nederlandse architect Pierre Cuypers toegevoegd.

De Ridderzaal in 1745

De Ridderzaal is een rijksmonument en werd in 1994 en 1995 door de Eerste Kamer als vergaderzaal gebruikt. Dit omdat hun eigen vergaderzaal elders op het Binnenhof op dat moment verbouwd werd. In 2006 onderging de Ridderzaal een uitgebreide renovatie.

Algemene gegevens van de Ridderzaal

De buitenste muren van de Ridderzaal hebben een dikte van 1,2 meter en het dak is 38 meter lang en bijna 18 meter breed. Het gebouw is gebouwd in gotische stijl. Vermoedelijk was de architect van het oorspronkelijke gebouw Gerard van Leyden. Zeker is dit echter niet.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×