/

Rijksmonumentenstatus voor Oranjehotel en Waalsdorpervlakte

Nationaal Monument Oranjehotel (1)
Nationaal Monument Oranjehotel (CC BY 4.0 - Hanno Lans - wiki)

Ruim vijfenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog krijgen het Oranjehotel en de naastgelegen Waalsdorpervlakte de status van Rijksmonument. Minister Van Engelshoven heeft dit zaterdag bekendgemaakt tijdens de 76ste herdenking bij het Oranjehotel in Scheveningen. Met de overhandiging van de monumentenschildjes voor het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte is de aanwijzing officieel.

Minister Van Engelshoven over de toekenning van de Rijksmonumentenstatus:

“Het is belangrijk dat we het verhaal over wat zich in het Oranjehotel en op de Waalsdorpervlakte afgespeeld heeft ook aan jongere generaties vertellen. Er bestaan in ons land maar weinig plaatsen die zulke sterke herinneringen aan tirannie en verzet oproepen als hier, tussen deze stenen en in de duinen verderop. De status van Rijksmonument laat zien dat we deze plekken zorgvuldig in hun oorspronkelijke staat en in onze herinnering willen behouden’’

Oranjehotel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten in het Oranjehotel ongeveer 25.000 mensen gevangen. De gevangenis is goed bewaard gebleven en toont bezoekers hoe gevangenen hun tijd hier beleefden en wie er precies verbleven. Dodencel 601 is bekend omdat de gevangen die ter dood veroordeeld waren hier hun laatste nacht doorbrachten.

Waalsdorpervlakte

De Waalsdorpervlakte bevindt zich vlakbij het Oranjehotel. Op deze herdenkingsplek zijn meer dan 250 politieke gevangen en verzetsstrijders uit het Oranjehotel door de Duitse bezetter geëxecuteerd. Op de Waalsdorpervlakte zijn verschillende kruisen, een herdenkingsmuur, plaquette en een Bourdonklok te vinden ter nagedachtenis aan de daden die hier plaatsvonden.

Lees ook: Waalsdorpervlakte – Een bijzondere herdenkingsplaats
…en: Het Oranjehotel in Scheveningen
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Bekijk meer over:

Nieuws, Tweede Wereldoorlog

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: