Dark
Light

Rijksmuseum komt met overzichtstentoonstelling Adriaen van de Velde

Auteur:
2 minuten leestijd
Heuvelachtig landschap met hoge weg, Adriaen van de Velde, 1660 - 1672. Collectie Rijksmuseum
Heuvelachtig landschap met hoge weg, Adriaen van de Velde, 1660 - 1672. Collectie Rijksmuseum

Het Rijksmuseum toont komende zomer een groot aantal werken van Adriaen van de Velde, een van de beroemdste landschapsschilders uit de Gouden Eeuw. In totaal zijn er zestig schilderijen, voorstudies en tekeningen van de jong gestorven kunstenaar te bewonderen.

Adriaen van de Velde, die slechts 35 jaar werd, stond al tijdens zijn leven bekend als een kundig schilder van mensen en dieren. Zijn postume roem reikte tot halverwege de vorige eeuw. Vandaag de dag is zijn naam bij het grote publiek echter niet meer zo bekend.

Als zoon van de beroemde zeeschilder Willem van de Velde de Oude en broer van de al even beroemde Willem van de Velde de Jonge, ontpopte Adriaen zich als landschapsschilder. Het Rijksmuseum benadrukt dat hij ook een goed tekenaar was.

“Met name zijn figuur- en dierenstudies – veelal getekend met rood krijt – gelden als sublieme voorbeelden van het genre. In zijn tekeningen bereidde hij zich op zorgvuldige wijze voor op zijn populaire geschilderde landschapstaferelen. Geregeld werd hij ook gevraagd om figuren in landschappen en stadsgezichten van andere kunstenaars te schilderen.”

Twee studies van een liggende herder, Adriaen van de Velde, 1666 - 1671. Collectie Rijksmuseum
Twee studies van een liggende herder, Adriaen van de Velde, 1666 – 1671. Collectie Rijksmuseum

Voorbereidende tekeningen

Het museum herenigt schilderijen van Adriaen van de Velde met hun voorbereidende tekeningen. De tentoonstelling geeft hierdoor niet alleen een beeld van het oeuvre van de kunstenaar, maar werpt ook licht op de werkwijze van Van de Velde.

“Veel motieven uit de gedetailleerde tekeningen zien we terug in zijn schilderijen. Als geen andere kunstenaar van zijn tijd maakt Van de Velde het de kijker mogelijk de verschillende fasen in het creatieve proces zo nauwkeurig te volgen.”

De zestig werken in de tentoonstelling – 37 tekeningen en 23 schilderijen – zijn afkomstig uit publieke en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. Bijzonder is het op 21-jarige leeftijd geschilderde Het strand bij Scheveningen, een bruikleen uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel. Een ander topstuk is een uit het Louvre geleend houten paneeltje met een strandtafereel uit 1660. Het Rijksmuseum zelf is met vijf schilderijen en tien tekeningen vertegenwoordigd.

De tentoonstelling, getiteld Adriaen van de Velde. Meester van het Hollandse landschap, is van 24 juni tot en met 25 september 2016 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Boek: Meesters van de Gouden Eeuw – Kopstukken uit kunst & wetenschap

Adriaen van de Velde, Portret van een echtpaar met twee kinderen en een min in een landschap, 1667. Collectie Rijksmuseum. Bruikleen van de gemeente Amsterdam (legaat A. van der Hoop)
Adriaen van de Velde, Portret van een echtpaar met twee kinderen en een min in een landschap, 1667. Collectie Rijksmuseum. Bruikleen van de gemeente Amsterdam (legaat A. van der Hoop)

Beoordeel dit bericht

Score: van 5 ()

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×