Rijksmuseum Schiphol klaar voor de lente

1 minuut leestijd

Abraham Mignon, De omvergeworpen ruiker, ca. 1660
Bij Rijksmuseum Schiphol zijn vanaf 6 april negen zeventiende-eeuwse schilderijen van bloemstukken te zien. De presentatie, getiteld Dutch Flowers, loopt tot en met 5 september dit jaar.

Snijbloemen zijn tegenwoordig een alledaags verschijnsel maar dat was in de zeventiende eeuw wel anders. Als bijzonder luxeartikel kwamen ze toen alleen voor in de huizen en tuinen van de allerrijksten. Door de stijgende welvaart in de zeventiende eeuw nam ook de populariteit van bloementuinen toe. Veel rijken gingen hun tuinen zien



als een verlengstuk van hun huis. Andersom werd de de tuin door middel van boeketten in huis gehaald.

Populaire bloemen waren de anoemoon, krokus, hyacint en de tulp. Deze laatste bloem was rond 1600 vanuit Azië overgewaaid. In de zeventiende eeuw werd de handel in bloemen, en met name in tulpen, een lucratieve onderneming. Op het hoogtepunt van deze ‘Tulpomanie’ rond 1630 kostte een bijzondere tulpenbol evenveel als een heel grachtenpand.

Jacob Marrel, Stilleven met bloemvaas en dode kikvors, 1634

Lang niet iedereen kon zich boeketten in huis veroorloven. Om aan de vraag naar bloemen te voldoen, ontstonden in de jaren dertig en veertig de eerste bloemstillevens. Een schilderij was namelijk minder duur dan een echt boeket – en langer houdbaar. In de achttiende en negentiende eeuw bleef het bloemstilleven in zwang.

De presentatie Dutch Flowers loopt van 6 april tot en met 5 september 2011. Rijksmuseum Schiphol is te vinden op de Holland Boulevard, achter de de paspoortcontrole tussen de E- en F-Pier. Naast de negen ‘bloemstukken’ zijn in het museum verschillende werken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw te zien.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×