Het Rijksmuseum is in samenwerking met Uitgeverij Vantilt een nieuwe boekenreeks gestart. In de zogenaamde Rijksmuseum Landenreeks wordt de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en verschillende landen overzee beschreven aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum.
Het museum over de nieuwe boekenserie:
“Achter voorwerpen die uit (pre)koloniale perioden komen, gaan vaak vele verhalen schuil die niet altijd bekend noch meteen herkenbaar zijn. Hoe kijken wij met de ogen van nu naar deze objecten, wat kunnen ze ons vertellen waar we eerder mogelijk blind of doof voor waren?”
In de periode 2015-2017 komen in totaal acht boeken in het Nederlands en Engels uit over de geschiedenis van Nederland en respectievelijk Indonesië, China, Ghana, Japan, Sri Lanka, Suriname & Brazilië, Zuid-Afrika en India.
Het gisteren verschenen eerste deel, Gepeperd verleden, gaat over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië.
“Grote thema’s als koloniale repressie, geweld, Indonesisch nationalisme, vrijheidsstreven en dekolonisatie worden verbeeld in geschiedenissen van voorwerpen in het Rijksmuseum. Aan de hand van bijvoorbeeld een portret, een krijgsvlag, een ambtskostuum of een dajakschild toont Harm Stevens het steeds verschuivende perspectief op het verleden en laat hij zien hoe de beelden ervan door onze voorouders zijn gemanipuleerd.”
Op Historiek is een fragment uit het eerste deel te lezen
- Overzicht: Landenreeks Rijksmuseum
- Eerste deel: Gepeperd verleden. Indonesië en Nederland sinds 1600