In de vernieuwde Philipsvleugel van het Rijksmuseum is vanaf volgende maand weer een muur van het Kasteel van Breda van graaf Hendrik III van Nassau te bewonderen. De muur, die dateert uit het tweede kwart van de zestiende eeuw, maakte deel uit van het stallencomplex van het kasteel, een van de vroegste gebouwen in de Italiaanse renaissance stijl in de Nederlanden.
Het Kasteel van Breda was het stamslot van de Nassau’s én het eerste Renaissance-paleis dat in Noord-Europa werd gebouwd. Met de komst van Graaf Hendrik III van Nassau, kamerheer van keizer Karel V, werd het gebouw uitgebreid met onder meer stallen, een kaatsbaan en een hoveniers- en stalmeesters-woning. Het paleis werd eind negentiende eeuw verbouwd waarbij een deel van de gevelmuur van de stallen werd gesloopt en overgebracht naar het Rijksmuseum. De gevel werd door architect Pierre Cuypers in 1888 geïntegreerd in een buitenmuur van de huidige Philipsvleugel, die later binnenmuur werd toen die vleugel werd uitgebreid.
De 20 meter lange muur is 3,5 meter breed en rijk versierd met zandstenen elementen (zuilen en bogen), ramen en deuren. De gevel maakt onderdeel uit van het nieuwe entreegebied van de Philipsvleugel dat werd vormgegeven door Cruz en Ortiz, ook architecten van de vernieuwing van het hoofdgebouw. Hij is recentelijk gereinigd en gerestaureerd.