Rijksmuseum toont overzicht laatste jaren Rembrandt

Rembrandt van Rijn, Zelfportret als de apostel Paulus, 1661 – Collectie Rijksmuseum
In het Rijksmuseum zal in 2015 een grote tentoonstelling te zien zijn waarin het latere werk van Rembrandt centraal staat. Het is voor het eerst dat er zo’n tentoonstelling wordt samengesteld.

De tentoonstelling, getiteld Rembrandt: de laatste jaren presenteert een uitgebreid overzicht van het werk van de meester tussen ongeveer 1652 en zijn dood in 1669. Het Rijksmuseum werkt voor deze tentoonstelling samen met de National Gallery in Londen. Daar zal de tentoonstelling ook eerst te zien zijn, van 15 oktober 2014 tot 18 januari 2015.


Het Rijksmuseum:

- advertentie -

Vanaf de jaren 1650 ontwikkelde de schilder zich tot een van de meest individuele kunstenaars. In zijn etsen, tekeningen en schilderijen bereikte hij een geheel eigen, doorleefde en vrije stijl. De penseeltoets werd steeds breder en de opbouw van de verf complexer, met een fenomenale nadruk op textuur. In zijn prenten experimenteerde Rembrandt met papier, toon en druktechnieken.

Ook inhoudelijk bedacht de kunstenaar volgens het museum in deze periode de meest ontroerende en diepgaande thema’s.

Het is deze nadenkende, onderzoekende Rembrandt, die in zijn ongewone techniek en zijn ingetogen figuurstukken voor vele prentmakers, schilders en tekenaars van latere generaties een voorbeeld is geworden.

In de afgelopen honderdtwintig jaar organiseerde het Rijksmuseum eerder grote Rembrandt-tentoonstellingen in 1898, 1935, 1956, 1969 en in 1991/92.

Rembrandt: de laatste jaren is van 12 februari tot 17 mei 2015 te zien in het Rijksmuseum. De getoonde schilderijen en tekeningen komen uit vooraanstaande musea en particuliere collecties uit Europa en de Verenigde Staten.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: