Conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum in Amsterdam zijn tijdens de Maand van de Geschiedenis geregeld in het museum aanwezig om bezoekers te vertellen over de historie van bepaalde objecten.
Oktober is Maand van de Geschiedenis in Nederland. Gedurende de hele maand presenteren honderden culturele instellingen tentoonstellingen en activiteiten. Het Rijksmuseum in Amsterdam komt naar aanleiding van de Maand met een serie geschiedenisverhalen.
Conservatoren Geschiedenis
zullen iedere vrijdag om 14:00 uur in de Philipsvleugel vertellen over een bepaald object. Zo zal conservator Harm Stevens aankomende vrijdag bijvoorbeeld vertellen over de Nachtwacht als militair tafereel. Stevens zal in een half uur tijd onder meer vertellen over de kleding van de Amsterdamse schutterij en ingaan op de rol van de schutterij in het zeventiende-eeuwse Amsterdam.
Ook op donderdagen zullen er geregeld geschiedenisverhalen verteld worden.
Wetenschappelijk medewerker geschiedenis Daniël Horst is donderdag 13 oktober bijvoorbeeld in het museum aanwezig om te vertellen over het bekendste schilderij van Dirck van Delen (ca. 1605-1671): Beeldenstorm in een kerk, 1630. Een uniek schilderij omdat er maar heel weinig afbeeldingen bestaan van de Beeldenstorm. Daniël Horst zal in het museum vertellen over de geschiedenis van het schilderij en de zeventiende-eeuwse context waarin het ontstond.
Enkele andere onderwerpen die tijdens de Maand van de Geschiedenis aan bod komen zijn de Zielenvisserij, de Slag bij Gibraltar en ‘stedelijke trots en landsbelang’. Bezoek voor het volledige programma de website van het Rijksmuseum.