Romeins festival op Ermelosche Heide

Start van nationale Romeinenweek

Op zaterdag 29 april wordt op de hei van Ermelo een ‘Romeins Festival’ gehouden. Het evenement vormt de start van de nationale Romeinenweek, waarvan het thema dit jaar is: 100% Romeins?.

De Romeinenweek (29 april – 7 mei 2017) wordt voor de vierde keer gehouden. Tijdens de Romeinenweek zijn in het hele land activiteiten te bezoeken voor jong en oud rond de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland. Dit jaar wil men vooral stilstaan bij de achtergrond van de Romeinen die in onze contreien rondliepen. RomeinenNU, het promotiebureau voor Romeinse geschiedenis in Nederland:

“Als we de oude schoolboeken mogen geloven, was Romeins Nederland verdeeld in twee kampen: Romeinen en Germanen. In werkelijkheid lagen de zaken een stuk complexer. Bataven, Cananefaten, Italianen en Spanjaarden leefden zij aan zij. En ze waren allemaal op de één of andere manier ‘Romeins’. “

Festival in Ermelo

De Romeinse rijksgrens, de limes liep dwars door het huidige Nederland. Er was veel interactie tussen de Romeinen in de ‘inheemsen’, zoals de Bataven en de Cananefaten. Romeinse legionairs knoopten bijvoorbeeld relaties aan met inheemse vrouwen. En de legionairs zelf kwamen ook vaak uit geromaniseerd gebied. De Romeinen die naar de Ermelosche Heide kwamen, waren veelal afkomstig uit Gallië en Spanje.

Visualisatie van het marskamp, in de vorm van een geknielde legionair met marsbepakking. Afbeelding afkomstig van MijnGelderland.nl.
Visualisatie van het marskamp, in de vorm van een geknielde legionair met marsbepakking. Afbeelding afkomstig van MijnGelderland.nl.

Op de Ermelosche Heide werd tussen 150 en 200 na Christus een marskamp opgebouwd, op een strategische plaats, op de overgang van de stuwwal naar nat, lager liggend gebied. Op deze hei wordt op 29 april een Romeins Festival gehouden. Bezoekers kunnen hun kennis over de Romeinse tijd in Nederland vergroten tijdens een lezingencarrousel in een Schaapskooi. En men kan onder leiding van gidsen een bezoek brengen aan het Romeins marskamp op de hei. Tijdens deze archeologische expeditie komt men langs grafheuvels tegen die het Romeinse legioen ook moet hebben gezien toen ze het gebied betraden.

- advertentie -

Bezoekers worden omringd door ‘echte’ Romeinen. Re-enactmentgroepen brengen samen met een lokale theatergroep het Romeinse verleden op de hei weer tot leven. Ze demonstreren gevechtstechnieken, laten zien hoe een Romeins leger was opgebouwd en hoe er gemarcheerd werd.

Tijdens de Romeinenweek worden nog veel meer activiteiten georganiseerd. Klik hier voor een overzicht.

Lees ook: Het Romeinse Marskamp op de hei bij Ermelo
Essay bij de Romeinenweek: De Romeinen bestaan niet
Boek: Het relaas van de Romeinen in de Benelux met 309 vindplaatsen om te bezoeken

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: