Dark
Light

Rubenshuis verwerft notitieboek van Rubens

1 minuut leestijd

Pagina uit het notitieboek van Rubens – Afb: Koning Boudewijnstichting
Het Rubenshuis in Antwerpen heeft de collectie uitgebreid met een bijzonder stuk: een notitieboek met theoretische aantekeningen van Peter Paul Rubens. Het museum heeft dat deze week bekendgemaakt.

Het notitieboek werd onlangs op een veiling in New York aangekocht door de Koning Boudewijnstichting. Het gaat om een van de vier bekende kopieën van Rubens’ handgeschreven exemplaar. Het origineel ging in 1720 verloren tijdens een brand in het Louvre. Het is de bedoeling dat het notitieboek in 2013 een prominente plaats krijg in de permanente collectie van het Rubenshuis.

Het zogenaamde De Ganay-manuscript werd in de zeventiende eeuw gemaakt, enkele jaren na de dood van Rubens. Het Rubenshuis:

Het is wellicht van de hand van iemand uit Rubens’ intieme kring. Het boek laat zien dat Rubens naasteen groot en erudiet kunstenaar ook een buitengewoon gedreven en eigenzinning theoreticus was.

In het De Ganay-manuscript staan een aantal schetsen, geannoteerde tekeningen en Rubens’ ideeën over onder meer perspectief, anatomie, proporties en symmetrie. Daarnaast maakt hij in het notitieboek ook een studie van menselijke passies.

Samen met Anthonie van Dyck en Jacob Jordaens behoorde Peter Paul Rubens (1577-1640) tot de grote drie van de Antwerpse school. Hij wordt vaak gezien als de belangrijkste, begaafdste en meest invloedrijke zeventiende-eeuwse Vlaamse schilder.

×