Rusland herdenkt Slag om Stalingrad

1 minuut leestijd

In Rusland is zaterdag herdacht dat er zeventig jaar geleden een eind kwam aan de Slag om Stalingrad. Op 2 februari 1943 capituleerden de Duitsers. De Slag om Stalingrad wordt beschouwd als een van de belangrijkste keerpunten van de Tweede Wereldoorlog.

Straatgevechten in Stalingrad
De Duitsers hoopten Stalingrad vrij snel te kunnen innemen om daarna onder meer de beschikking te krijgen over de waardevolle aardoliegebieden in de Kaukasus. De strijd begon in augustus 1942 en aanvankelijk verliep de zaak voor de Duisters vrij voorspoedig. In oktober hadden zij de stad al voor ongeveer driekwart veroverd. De door de Duitsers zo gewenste beslissing bleef hierna echter uit. Het offensief bleef steken en op 19 november kregen ze zelfs te maken met een krachtig tegenoffensief. Bij dit offensief, Operatie Uranus, werd het Duitse 6e leger ingesloten.

Dit leger stond onder bevel van Friedrich Paulus. Het zag er dramatisch uit voor zijn manschappen maar Paulus kreeg geen toestemming om te capituleren of uit te breken. Om extra druk op de legerleider te leggen benoemde Hitler hem zelfs tot veldmaarschalk, omdat iedereen wist dat een Duitse veldmaarschalk zich nog nooit aan de vijand had overgegeven.

Halverwege december 1942 mislukte een ontzettingspoging. Het Duitse 6e leger werd hierna teruggedrongen op een steeds kleiner gebied. Paulus en zijn manschappen hadden ook zwaar te lijden onder de honger en kou. Op 2 februari 1943 werd er uiteindelijk toch gecapituleerd. Er werden 91.000 Duitse krijgsgevangen gemaakt. Van hen keerden er later slechts zesduizend terug naar hun vaderland. Bij elkaar waren er bij de slag zo’n twee miljoen mensen om het leven gekomen.

De slag bij Stalingrad was de eerste grote nederlaag voor Hitler.

Herdenking

De stad Stalingrad werd in 1961, acht jaar na het overlijden van Stalin, Wolgograd genoemd. Naar aanleiding van de herdenkingen heet de stad dit weekend even weer Stalingrad.

De stad werd zaterdag bezocht door de Russische president Poetin. Hij nam onder meer een militaire parade af. Hiernaan deden ook Stalingrad-veteranen mee. Verder is er een herdenkingsconcert.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×