Stedelijk Museum Alkmaar ontvangt kunstkabinet Lodewijk XIV

1 minuut leestijd
‘Pierre Gole kabinet’ (SMA)
‘Pierre Gole kabinet’ (SMA)

Stedelijk Museum Alkmaar heeft heeft donderdag een bijzondere schenking onthuld: een kunstkabinet uit ongeveer 1680, vervaardigd door Pierre Gole, hofleverancier van Zonnekoning Lodewijk XIV. Het kostbare meubel is onverwacht geschonken door een verzamelaarsechtpaar, dat in Stedelijk Museum Alkmaar de ideale bestemming zag voor het pronkstuk.

De onthulling vond donderdag plaats in aanwezigheid van de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge en cultuurwethouder Anjo van de Ven. Het geschonken kunstkabinet met uitbundige bloemmotieven is gemaakt uit ebbenhout, ingelegd met diverse (fruit)houtsoorten, tin en messing. Volgens het museum is een schenking van deze kwaliteit zeldzaam en is het kunstkabinet van groot belang voor de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar.

Pierre Gole (ca. 1620-1684) werd geboren nabij Alkmaar in Bergen (Noord-Holland) als Pieter Goolen, maar het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Parijs. Hij werd opgeleid tot meubelmaker en schopte het tot ‘meestermeubelmaker in ebben van de Koning’. Zijn contact met het Franse hof dankte hij waarschijnlijk aan zijn zwager Jean Marot, architect van Lodewijk XIV en vader van de beroemde ontwerper Daniel Marot.

Exotische houtsoorten

Gole leverde honderden tafels en kabinetten voor Versailles en andere koninklijke paleizen. Zijn werk is te herkennen aan het inlegwerk; meestal bloemmotieven in exotische houtsoorten of metalen op een ebbenhouten ondergrond. Goles schoonzoon was de bekende meubelmaker André-Charles Boulle.

Het geschonken ‘Pierre Gole kabinet’ is sinds vrijdag 19 te bewonderen in de Gouden Eeuw-zaal van het Alkmaarse museum, waar naast topstukken van zeventiende-eeuwse schilderkunst ook een collectie pronkzilver en zeventiende-eeuws glaswerk te zien is.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×