Dark
Light

Straten Amsterdamse wijk vernoemd naar strijders tegen slavernij

4 minuten leestijd
Slavernijmonument in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - wiki - Ceescamel)
Slavernijmonument in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - wiki - Ceescamel)

De straten van een nieuwe Amsterdamse wijk op IJburg – centrumeiland – worden vernoemd naar personen die hebben gestreden tegen kolonialisme en slavernij in Indonesië, op de Antillen en in Suriname. Dat maakte burgemeester Halsema maandag bekend, tijdens de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark.

In haar toespraak stond de burgemeester uitvoerig stil bij de lange weg naar gelijkwaardigheid en vrijheid die tot slaafgemaakten moesten gaan. Halsema wees er onder meer op dat veel slaven niet werkelijk vrij waren na de formele afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Zo waren slaven bijvoorbeeld verplicht om hierna nog tien jaar op de plantages te blijven werken. “Vrijheid verloedert snel tot valse hoop, als er geen wezenlijke gelijkheid is”, aldus de burgemeester.

Valse hoop was er volgens de burgemeester ook voor de nazaten van slaafgemaakten die naar Nederland kwamen. Halsema:

Toen de eerste Surinamers en Antillianen naar Amsterdam kwamen werden ze uit een aantal stadswijken geweerd. Een deel van de stad bleef gesloten voor hen. En discriminatie op de arbeidsmarkt is er tot de dag van vandaag. Het moeilijkste te verteren is nog wel dat de mensen die opstaan tegen uitsluiting en racisme nog altijd te maken krijgen met haat en bedreigingen.”

Maria Ulfah Santoso
Maria Ulfah Santoso
Volgens de burgemeester heeft haar stad nog een “lange weg omhoog” te gaan.

“Door de betekenis van slavernij in de lokale economie te onderzoeken, door een slavernijmuseum in het leven te roepen. En door verantwoordelijkheid te nemen.”

Wat de burgemeester betreft krijgen nieuwe verhalen en nieuwe herinneringen een plek, ook als ze pijnlijk zijn. Straten op de nieuwe wijk op IJburg worden daarom vernoemd naar mensen die streden tegen kolonialisme, slavernij en ongelijkheid. Als voorbeelden noemde de burgemeester Maria Ulfah, feministe en rechtsgeleerde uit Indonesië, de Surinaamse activisten Otto en Hermina Huiswoud en Frank Martinus Arion, Curaçaose schrijver en pleitbezorger van het slavernijmonument in Amsterdam.

Ook interessant: Frimangron en de fundamenten van de vrije Surinaamse gemeenschap
…en: Op zoek naar nieuwe helden in onze koloniale geschiedenis
Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

×