In de verzamelingen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel is de tand van een neanderthaler-kind gevonden. De tand maakt deel uit van de vondsten die baron Alfred de Loë (1858-1947) aan het begin van de twintigste eeuw deed bij de opgravingen in de ‘Troisième caverne’ van Goyet in Mozet (provincie Namen).
De wortel van deze onderste snijtand is niet volgroeid, wat erop wijst dat het kind aan wie de tand toebehoorde, overleed op een leeftijd tussen 6,5 en 12,5 jaar. De tand is het enige bewaarde restant van het kind. Het internationale team (Duitsland, België, Spanje, Frankrijk, Nederland, VS) dat de tand ontdekte, heeft echter ook de resten van vier volwassen of jongvolwassen neanderthalers en van een pasgeboren neanderthaler geïdentificeerd in de verzamelingen die uit dezelfde grot afkomstig zijn, maar bewaard worden in het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen van België.
Kannibalisme
Alle vondsten werden gedateerd tussen 45.500 en 40.500 jaar geleden. Uit de talrijke markeringen die op de beenderen werden aangetroffen, leidden de onderzoekers af dat men in Goyet te maken heeft met het eerste geval van kannibalisme bij neanderthalers in Noord-Europa.
Bovendien is het de eerste site waar meerdere neanderthaler-beenderen zijn gevonden die gebruikt werden als werktuigen. Meer informatie is te vinden in het artikel dat verscheen in het tijdschrift Nature.
Lees ook: De tandarts als kermisartiest
Boek: Sapiens – Een kleine geschiedenis van de mensheid