Dark
Light

Tentoonstelling over Haagse portretschilder Jan van Ravesteyn

Auteur:
1 minuut leestijd
J.A. van Ravesteyn, de Officieren van het Witte Vend ... utterij, 1633. Collectie Haags Historisch Museum
J.A. van Ravesteyn, de Officieren van het Witte Vend ... utterij, 1633. Collectie Haags Historisch Museum

Ooit was Jan van Ravesteyn de meest gewilde portretschilder van Den Haag, maar tegenwoordig is deze zeventiende-eeuwse schilder bij het grote publiek onbekend. Het Haags Historisch Museum brengt hierin verandering en zet van 26 november 2016 tot en met 9 april 2017 de eens zo beroemde schilder in de schijnwerpers met de tentoonstelling ‘Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn’.

Jan van Ravensteyn door Anthony van Dyck
Jan van Ravensteyn door Anthony van Dyck
Jan van Ravesteyn (ca. 1572-1657) was in de zeventiende eeuw een van de belangrijkste portretschilders van Den Haag. Hij ontving eervolle opdrachten van onder meer prins Maurits, het stadsbestuur, de schutterij en rijke particulieren uit de stad. Bovendien werd hij geroemd door opdrachtgevers én tijdgenoten: de beroemde hofschilder Anthony van Dyck maakte zelfs een portret van hem.

Bij leven was hij een gevierd schilder, maar vandaag de dag is Van Ravesteyn bij het grote publiek nog onbekend. Daarom geeft het Haags Historisch Museum een overzicht van zijn leven, werk en opdrachtgevers, op de plek waar hij zelf ruim 350 jaar geleden actief was als schutter. De expositie toont vier topstukken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen van onder meer het Mauritshuis en Rijksmuseum.

Bij de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een lezing over zeventiende-eeuwse kleding, kinderworkshops portretschilderen en stadswandelingen langs de plekken waar Van Ravesteyn heeft gewoond en gewerkt. De opening voor het publiek vindt plaats op zaterdag 26 november.

Artikelen over de Gouden Eeuw
Boek: De Gouden Eeuw – Hans Goedkoop

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×