Dark
Light

Tentoonstelling: het Amsterdam van Sal Meijer

Auteur:
1 minuut leestijd

Schilderij van Sal Meijer (Joods Historisch Museum)
In het Joods Historisch Museum (JHM) is vanaf volgende week een overzichtstentoonstelling te zien met werk van de Amsterdamse schilder Sal Meijer (1877-1965). Titel van de tentoonstelling luidt: Het Amsterdam van Sal Meijer.

Schilderij van Sal Meijer (Joods Historisch Museum)

Sal Meijer (1877-1965) werd geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt. Aanvankelijk werkte hij in de diamanindustrie maar hij had eigenlijk meer interesse voor tekenen en schilderen. In de avonduren volgde hij daarom teken- en schilderlessen. Toen hij zesendertig was besloot hij zich helemaal toe te gaan leggen op het schilderen.

De kunstenaar trouwde met de niet-Joodse Liesje Giehl en verhuisde in de jaren dertig met zijn vrouw, zes katten en schildersezel naar Blaricum, waar zich toen een grote kunstenaarsgemeenschap bevond.

Het JHM heeft de afgelopen decennia een aanzienlijke collectie werken van Sal Meijer weten te verzamelen. In de tentoonstelling Het Amsterdam van Sal Meijer worden deze werken voor het eerst getoond aan het publiek, gecombineerd met kunstwerken uit particuliere en museale collecties, waaronder het Stedelijk Museum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Kattenkabinet en de Mokum Collectie/Huiskamermuseum in Aalsmeer.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt er bij uitgeverij Bekking & Blitz een boekje over het leven en werk van de kunstenaar. De tentoonstelling loopt van 12 oktober 2012 tot en met 17 maart 2013.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×