Tentoonstelling: Venetiaanse en Vlaamse meesters

2 minuten leestijd

Detail van het zeventiende-eeuwse werk Bacchus van Jacob Jordaens en rechts een vijftiende-eeuws portret van een jonge man van de hand van de Venetiaanse schilder Giovanni Bellini
In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (BOZAR) zijn vanaf volgende week vrijdag vijftig werken uit het Accademia Carrara-museum in het Italiaanse Bergamo te zien. Ze komen daar bij vijftien werken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA ) te hangen om zo inzichtelijk te maken op welke manieren de Venetiaanse en Vlaamse meesters elkaar gedurende vier eeuwen beïnvloedden.

Met de tentoonstelling, getiteld Venetian and Flemish Masters, wil BOZAR aantonen dat de Vlaamse en Venetiaanse scholen niet los van elkaar gezien kunnen worden. Vier eeuwen lang was er sprake van contact. Vlaanderen en Venetië beïnvloedden elkaar. BOZAR:



Deze wisselwerking oefende een belangrijke invloed uit op de evolutie van de Westerse kunst en de ontwikkeling van een Europese identiteit. Giovanni Bellini kwam in contact met de werken van Rogier van der Weyden en vice versa, net zoals Peter Paul Rubens ooit de werken bewonderde van Titiaan en Veronese. Dat verkeer van werken en collecties kon maar tot stand komen dankzij de vruchtbare maritieme, commerciële en politieke uitwisseling tussen noord en zuid.

Er zijn meer Italiaanse gebieden die in de loop der tijd invloed hebben uitgeoefend op de schilderkunst in de Nederlanden, maar de invloed van de Venetiaanse meesters was volgens BOZAR het meest regelmatig en intens. De tentoonstelling is onderverdeeld in vier afdelingen waarin de vier eeuwen die bepalend waren voor de Europese schilderkunst, de vijftiende tot de achttiende eeuw, worden doorlopen.

In de eerste zaal staat het quattrocento (de vijftiende-eeuwse periode) centraal en wordt aandacht besteed aan het ontstaan van het portret en de devotieschilderkunst. Hier worden onder meer werken van Pisanello en Giovanni Bellini naast die van meesters als Rogier van der Weyden tentoongesteld.

Rogier van der Weyden – Philippe de Croy, 15de eeuw – KMSKA

Landschappen en devotie staan centraal in de zaal cinquecento. Getoond worden onder meer zestiende-eeuwse werken van Titiaan, Palma il Vecchio en Veronese en daarnaast vergelijkbare werken van Vlaamse kunstenaars.

In de zaal seicento, ook wel de eeuw van het sacrale en profane genoemd, worden zeventiende-eeuwse werken van Rubens, Padovanino en Tiepolo met religieuze én wereldse insteek getoond. De zaal settecento toont de bezoekers tot slot achttiende-eeuwse werken van onder meer Canaletto, Francesco Guardi en Pietro Longhi. Dit in combinatie met werken van meesters uit het noorden die deze kunstenaars beïnvloedden.

De tentoonstelling Venetian and Flemish Masters loopt van 11 februari tot 8 mei 2011.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×