Terugkijken: De kinderen van Birnbaum

Westerbork
De documentaire De kinderen van Birnbaum vertelt het bijzondere verhaal van barak 35 in voormalig Kamp Westerbork. Deze barak diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als een soort weeshuis.

De Joodse familie Birnbaum arriveerde in 1939 in Kamp Westerbork dat toen nog dienst deed als vluchtelingenkamp. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich in de loop van de tijd steeds meer over Joodse (onderduik)kinderen die zonder ouders het doorgangskamp binnenkwamen.

Wekelijkse transporten

Uiteindelijk werd barak 35 als weeshuis ingericht, compleet met onder meer aparte kinderslaapzalen, een spreek- en behandelruimte voor een kinderarts en een eigen keuken. De kinderen kregen ook les in het weeshuis en gingen er naar de synagoge.

- advertentie -

De wekelijkse transporten vormden tijdens de oorlogsjaren een constante dreiging voor de weeskinderen en hun verzorgers. Hoewel de leiding er alles aan deed om de kinderen zolang mogelijk in het weeshuis te houden, gingen uiteindelijk bijna alle kinderen op transport naar de vernietigingskampen in het Oosten.

De documentaire over de bijzondere weeshuis-barak:

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork is de komende tijd een tentoonstelling te zien over de weeshuisbarak

Gerelateerde uitgaven:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier