Dark
Light

‘The American Dream’ in Drents Museum

Internationale kunsttentoonstelling Amerikaans realisme
1 minuut leestijd
Drents Museum - cc
Drents Museum - cc

Komend najaar is in het Drents Museum een grote tentoonstelling te zien over het Amerikaans realisme van 1945 tot nu. De internationale tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met de Duitse Kunsthalle in Emden en toont onder meer werk van bekende kunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close.

Het is volgens het Nederlandse museum de eerste keer dat zo’n groot overzicht van Amerikaans realisme in Europa te zien is. Het Drents Museum focust op de Amerikaanse kunst van 1945 tot 1965, terwijl Kunsthalle Emden de schijnwerpers richt op de kunst van 1965 tot heden. De beide musea werken samen met verschillende Amerikaanse musea en particuliere collecties.

Met hedendaags realisme als belangrijke pijler in de collectie, startte het Drents Museum in 2009 met de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum. Na Realisme uit Leipzig (2009), De Sovjet Mythe (2012) en De Kim Utopie (2015) wil het Drents Museum met The American Dream een westerse tegenhanger tonen.

“Naast de abstracte kunst heeft zich in Amerika na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe vorm van realisme ontwikkeld: een koele realistische blik op het dagelijks leven, ‘The American way of life’.”

Voor het project The American Dream heeft het Drents Museum een nauwe samenwerking gezocht met de Kunsthalle Emden. Het Duitse museum net over de grens heeft diverser tentoonstellingen gemaakt over hedendaagse kunst en in het bijzonder realisme.

×